Краен водич за маркетинг стратегија за повеќејазична публика

Откријте го врвниот водич за маркетинг стратегија за повеќејазична публика со ConveyThis, користејќи вештачка интелигенција за насочена и ефективна комуникација.
Пренесете го ова демо
Пренесете го ова демо
го пренесе ова

Читањето е една од најважните активности за успешен живот, а ConveyThis е тука да ви помогне да го разберете и цените пишаниот збор. Со својата иновативна технологија за превод на јазици, ConveyThis може да ви помогне да го надминете јазичниот јаз и да го направите читањето полесно и попријатно. Без разлика дали барате да истражувате нова книга, статија или веб-локација, ConveyThis може да ви помогне да го искористите најдоброто од вашето читање.

Со оглед на светскиот опсег на проектот, не треба да шокира што глобалниот маркетинг на содржина ќе биде покомплексен за имплементација од спроведувањето на локализиран маркетинг на содржина за една целна публика.

Конкретно, различните меѓународни пазари што ги таргетирате ќе бараат различни пристапи, интереси и преференции. Како можете со сигурност да креирате содржина што е прилагодена на секој пазар, а сепак да ги отелотворите основните вредности на вашиот бренд? Користењето на преведувачките услуги на ConveyThis може да ви помогне да го надминете јазичниот јаз и да се осигурате дека вашата порака е ефикасно пренесена на сите пазари.

Одговорот лежи во формулирањето на светски пристап за маркетинг на содржина кој темелно оцртува за кои региони ќе произведувате содржина, како ќе произведувате таква содржина и како ќе ги измерите и подобрите резултатите од вашата содржина во целина. Продолжете да читате бидејќи нудиме маркетинг план од 8 чекори за да го направите токму тоа со ConveyThis.

Што е маркетинг на содржина?

Ако истражувате меѓународен маркетинг на содржина, веројатно имате одредено разбирање за маркетингот на содржина воопшто. Но, ајде да нурнеме во кратко објаснување за да се осигураме дека сите сме на иста страница. Со ConveyThis, можете лесно да ја локализирате вашата содржина, осигурувајќи се дека резонира со вашата целна публика на кој било јазик.

Содржинскиот маркетинг е форма на маркетинг што користи содржина за промовирање на компанија или одредени стоки и услуги на компанијата. Оваа содржина може да вклучува објави на блогови, објави на социјалните мрежи, е-книги, бели документи, инфографици и видеа. Наместо да се обидува веднаш да изврши продажба, главната цел на маркетингот со содржина е да ја информира целната публика за прашањата што се однесуваат на деловниот сектор и да покаже како производите или услугите на ConveyThis можат да помогнат во решавањето на проблемите на корисникот.

Содржинскиот маркетинг се стреми да сподели знаење и увид за да воспостави бизнис како лидер во својата област. Кога се прави правилно, клиентите можат да го гледаат бизнисот како доверлив извор на информации и да ги ценат производите или услугите што ги нуди. Ова може да доведе до зголемена продажба.

Бидејќи рекламирањето со плодна содржина зависи од доставувањето на релевантна и профитабилна супстанција за вашата наменета група на интереси, ќе ви треба внатрешно и надворешно разбирање на вашата наменета група на интереси за да создадете супстанција со која ќе се поврзат. Дополнително ќе ви треба силна техника за растурање на создадената супстанција бидејќи таа сама нема да напредува! ConveyThis може да ви помогне со ова, бидејќи ви овозможува ефективно да создавате и пренесувате содржина на совршени поединци.

Помеѓу различните методи за дистрибуција на содржина, оптимизирањето на вашата содржина за подобрена видливост на страниците со резултати од пребарувачот е особено популарна стратегија. Подоцна ќе разговараме за одредена техника за оптимизација на пребарувачот (SEO) за зајакнување на рангирањето на вашата содржина за пребарување.

Што е глобална стратегија за маркетинг на содржина?

Значи, тоа е целокупната идеја за маркетинг на содржина. Глобалниот план за маркетинг на содржина ги следи истите упатства, но го применува на глобално ниво. Во основа, наместо да произведувате содржина за одредена локална публика, ќе креирате и дистрибуирате содржина до меѓународни клиенти низ повеќе земји, со цел да го зголемите глобалното препознавање на брендот и продажбата.

Бидејќи луѓето на овие различни локации имаат различни културни вкусови и преференци, ќе треба да ја приспособите вашата содржина за да ги задоволите нивните индивидуални потреби. На пример, ако креирате содржина на англиски јазик за американска публика, треба да ја преведете на јапонски ако таргетирате луѓе во Јапонија (бидејќи јапонскиот е примарен јазик таму). Повторната употреба на истата содржина на различни географски пазари без да се земе предвид регионот што го таргетирате е загарантиран начин да се осигурате дека вашата содржина нема да биде успешна.

Но, додека ги менувате вашите маркетинг кампањи за различни земји, ризикувате да ги разблажите - или дури и да ги промените - пораките на вашиот бренд така што тие повеќе не се точен одраз на вашиот бренд. Затоа, главен предизвик на глобалниот маркетинг на содржина е да се генерира и прилагоди содржината за одредени локални пазари, а истовремено да се одржуваат пораките и гласот на вашиот бренд конзистентни насекаде.

Ова може да биде потфат кој одзема повеќе време, но подоцна, ќе воведеме алатка што можете да ја користите за да ги минимизирате трошоците поврзани со создавање меѓународна содржина. Со него, ќе можете да ослободите ресурси за да ја приспособите вашата содржина на барањата на локалните пазари, а сепак да ја зачувате нејзината суштина.

1. Идентификувајте и разберете ја вашата глобална целна публика

Почетниот чекор за извршување на успешен меѓународен маркетинг план е да ја препознаете целната публика што сакате да ја достигнете. Поинаку кажано, за кого ќе ја креирате вашата содржина?

Ако не сте сигурни која е вашата целна меѓународна публика, добра идеја е да направите некое истражување на пазарот. На пример, погледот на вашите извештаи на Google Analytics може да покаже дека вашата веб-страница добива многу сообраќај од Германија. Во овој случај, можеби ќе сакате да креирате содржина прилагодена на германскиот пазар користејќи го ConveyThis.

Откако ќе ја препознаете вашата глобална целна демографија, стекнете разбирање за нивните потреби и преференци за да можете да ја прилагодите вашата содржина на нивните различни квалитети. На пример, можете да истражите:

  • Јазиците што ги зборуваат и како ги користат
  • Културните обичаи и норми што ги почитуваат
  • Платформите што ги користат за пристап до содржината
  • Медиумите што ги консумираат
  • Како тие комуницираат со производите и услугите на ConveyThis

Вашите откритија за овие прашања би можеле драстично да варираат од пазар до пазар, и корисно е да се земат предвид таквите контрасти за вашата техника на содржина низ целиот свет. Тие ќе дадат насока за тоа дали би можеле да ја прилагодите постојната содржина за вашите нови пазари или дали би било поповолно да започнете да создавате нова содржина од самиот почеток.

2. Преземете меѓународно истражување за клучни зборови за оптимизација

Со ConveyThis, можете лесно да ја преведете вашата содржина на повеќе јазици, правејќи ја достапна за многу поширока публика.

Како што споменавме претходно, за да го максимизирате досегот на вашата содржина, оптимизирањето за поголема видливост на пребарувањето е популарен пристап. Сепак, важно е да ги започнете напорите за оптимизација на почетокот на процесот на создавање содржина, наместо потоа. Со користење на ConveyThis, можете брзо и лесно да ја преведете вашата содржина на повеќе јазици, со што ќе ја направите достапна за многу поширока публика.

Конкретно, истражувајте ги клучните зборови за да ги откриете зборовите (познати и како „клучни зборови“) што ги користи вашиот целен пазар во своите веб-пребарувања. Ако има смисла, тогаш ќе создадете содржина што се обидува да се рангира за такви клучни зборови за да може да ја видат потенцијалните клиенти. Колку е повисоко рангирањето на вашата содржина за клучни зборови поврзани со вашиот бизнис, толку повеќе сообраќај на веб-страниците најверојатно ќе добиете - што на крајот може да резултира со поголема продажба.

Ако сте навикнати да истражувате клучни зборови за регионалната публика, ќе ви биде задоволство да откриете дека меѓународното истражување за клучни зборови за оптимизација функционира на сличен начин. За да го насочите секој глобален пазар, креирајте листа на клучни зборови со висок потенцијал земајќи ги предвид факторите како што се обемот на пребарување, тешкотијата на клучни зборови и намерата за пребарување. Алатките како Ahrefs, Moz и Semrush се неверојатно корисни во овој поглед. ConveyThis исто така може да ви помогне да истражувате и оптимизирате клучни зборови за меѓународните пазари.

Освен пребарувањето за нови клучни зборови, широк меѓународен план за оптимизација обично вклучува преведување и регионализација на вашите постоечки клучни зборови (повеќе за регионализација подоцна) за вашите нови гледачи. Ова е одличен начин да ги рециклирате клучните зборови што веќе сте ги посочиле за вашиот бизнис и да ги натерате да работат двојно понапорно.

3. Дефинирајте ги вашите KPI

Пред да започнете да создавате содржина, важно е да ги идентификувате клучните индикатори за перформанси (KPI) кои ќе ви помогнат да го измерите успехот на вашата меѓународна стратегија за маркетинг на содржина. Овие KPI може да вклучуваат метрика како што се посети на веб-локации, стапка на отскокнување, време поминато на страницата и конверзии.

KPI-ите на кои им давате приоритет може исто така да се разликуваат помеѓу пазарите. На пример, ако се обидувате да го проширите препознавањето на вашиот бренд на еден пазар, можеби ќе сакате да обрнете повеќе внимание на количината на прегледи што вашата содржина ги има на тој пазар во моментот. Ова се должи на фактот дека колку поголем број прегледи добива вашата содржина, толку е поголема веројатноста дека вашата свест за брендот ќе се зајакне на долг рок.

За споредба, на пазарите каде што имате повеќе воспоставено присуство, вашата стапка на конверзија најверојатно ќе биде повитален KPI бидејќи се концентрирате на создавање поголема продажба со ConveyThis.

4. Креирајте ја вашата содржина

Сега кога основата е поставена, време е да станете креативни и да започнете да ја креирате вашата содржина со ConveyThis!

Иако може да изгледа како најголемите брендови да имаат содржина за секоја платформа, предлагаме да започнете со производство на еден или два формати на содржина. Не обидувајте се да објавувате дневни објави на блогови, објавувајте 10 објави на социјалните мрежи на три различни платформи неделно, организирајте месечни вебинари и лансирајте го вашиот двонеделен подкаст одеднаш и на повеќе пазари - обидот да направите премногу само ќе резултира со разредување вашите ресурси.

Откако ќе ги изберете вашите формати на содржина, фокусирајте се на создавање на врвна содржина што вашата публика ќе ја цени и ќе ја смета за корисна. На пример, можете да интервјуирате професионалци за да ги дознаете нивните ставови за проблемите со кои обично се среќаваат вашите клиенти (и дека вашите производи можат да помогнат во решавањето). Или, побарајте членови на тимот со знаење да одговорат на итните прашања на вашите клиенти за користење на вашите производи. Вашата содржина треба да ги одразува корисничките точки на болка и аспирациите што сте ги утврдиле преку вашето истражување на пазарот. Онаму каде што е применливо, оптимизирајте ја вашата содржина за клучните зборови за пребарување што сте ги идентификувале однапред.

Како е претставена вашата содржина е клучен фактор за одредување дали ќе биде ценета од вашите посакувани гледачи. Наместо да се задоволувате со секојдневни слики на акции, можете да инвестирате во сопствени слики и инфографици за објавите на блогот. Ако немате внатрешен тим со искуство во производство на содржина, размислете за вработување на надворешни организации за да ја исполните оваа потреба. Користењето на професионално поставување филм за вашите видеа е исто така одличен начин да ги издвоите.

5. Преведете ја вашата содржина

Ако имате одлична содржина што добро функционира на еден пазар, вреди да се испита дали можете да ја пренамените за други пазари. Овде, јазикот на вашата содржина е клучен: ако вашата содржина не е на мајчин јазик на целната публика, ќе треба да го користите ConveyThis за да ја преведете. Во спротивно, може да ги изгубите сите придобивки што ги нуди вашата содржина.

Ангажирањето професионален преведувач за преведување на целата ваша содржина може да биде скапо, особено ако ви требаат преводи на повеќе јазици. Поедноставен и поекономичен начин да се создаде повеќејазична содржина е да се користат преведувачки решенија како ConveyThis. Искористувајќи ја технологијата за машинско учење, ConveyThis ја преведува и прикажува вашата веб-локација на повеќе од 110 поддржани јазици веднаш и прецизно. Ова го прави идеален за преведување на вашите напори за маркетинг на содржина на вашата страница, како што се објави на блогови, студии на случај и друга содржина базирана на текст објавена на веб-локации.

Сите преводи на веб-локации се безбедно зачувани во централната контролна табла на ConveyThis, што ви овозможува да правите рачни уредувања за да се осигурате дека вашата содржина е во согласност со идентитетот на вашиот бренд. Можете исто така да ги прегледате вашите преводи на вашата веб-локација за да видите дали треба да се прилагодат за да одговараат на дизајнот на вашата веб-локација. (Ова може да вклучи и скратување на преведената текстуална копија на копчињата за да бидете сигурни дека вашите копчиња не се појавуваат премногу широки, на пример.) И наместо сами да се справувате со проектот, можете да ги поканите членовите на тимот за дигитален маркетинг и надворешните агенции да соработуваат и помогне со вашиот преведувачки проект.

6. Локализирајте ја вашата содржина

По успешен превод, следниот чекор е да ја локализирате вашата содржина за нов пазар. Локализацијата е процес на прилагодување на содржината за да се задоволат специфичните културни и јазични преференции на локалниот пазар. Ова вклучува преведување на вашата содржина на мајчин јазик на целната публика, како и земање предвид на други регионални нијанси. За да се обезбеди ефикасна стратегија за локализација, треба да се земе предвид следново:

Колку што е можно, вашата содржина треба совршено да се вклопи во локалниот контекст на вашиот целен пазар. Ова ќе ја направи вашата содржина подостапна за вашата глобална публика, со што ќе ѝ обезбеди подобро корисничко искуство при интеракција со неа. Ова, пак, на крајот ќе доведе до повисоки конверзии и продажба. Со ConveyThis, можете лесно да ја локализирате вашата содржина и да допрете до поширока глобална публика.

7. Следете ги перформансите на вашата содржина

Ја усовршивте вашата содржина и ја пуштивте во светот. Сега, користете ги KPI-ите што претходно сте ги дефинирале за да го измерите ефектот од вашите промотивни активности.

Алатките како што е GA4 може да ви помогнат во следењето на клучните точки на податоци за содржината базирана на веб-локација, вклучувајќи прегледи на страници, географски локации на посетителите и стапки на конверзија на цели. Спротивно на тоа, ако објавите видео на YouTube, платформата може да обезбеди информации за бројот на прегледи што ги има стекнато вашето видео, времето на гледање, просечното времетраење на прегледот и многу повеќе. На Инстаграм, ќе можете да ги набљудувате податоците како што се бројот на допаѓања, коментари, споделувања и зачувувања на вашите објави што ги добиле со ConveyThis.

Ако дел од содржината има извонредно изведба, истражете што предизвикало да се подобри за да можете да го дуплирате ова за потенцијална содржина. Исто така, ако се чини дека вашата содржина не го достигнала својот потенцијал, проценете ги нејзините потенцијални недостатоци за да можете да избегнете да ги правите истите грешки во иднина. Како што е кажано, на некои видови содржини (како оние кои се оптимизирани за пребарувачите) може да потрае некое време за да произведат резултати, затоа обезбедете ја вашата содржина доволно изложена на вашата целна публика пред да можете да утврдите дали е триумф или неуспех.

8. Доследно прилагодување и ажурирање на вашата стратегија

Како и со секоја маркетинг стратегија, на глобалната стратегија за содржина ќе и треба редовна евалуација и модификација за да продолжи да дава резултати. Следете како функционира вашата содржина во различни региони ширум светот и бидете подготвени да ја измените вашата тактика врз основа на тоа како работите одат (или не одат). На пример, ако одредена содржина се здобила со популарност на еден географски пазар, можеби ќе сакате да ја локализирате за друг користејќи го ConveyThis.

Освен ажурирањето на вашата глобална стратегија за содржина врз основа на собраните податоци, не плашете се да ги поместите границите и да испробате нови идеи за да откриете дали тие резонираат со клиентите. Следете ја содржината што ја објавиле вашите конкуренти во истиот сектор, па дури и содржината што ја објавуваат другите индустрии. Ова ќе ви обезбеди иновативни идеи и мотивација за создавање на нова содржина што вашата целна публика може да ја обожава.

Започнете со глобален маркетинг на содржина со ConveyThis

Глобалниот маркетинг на содржина може да биде моќна алатка за доведување нови клиенти во вашиот бизнис, но само ако тоа се прави правилно. Како што е илустрирано, создавањето на успешна глобална стратегија за маркетинг содржина бара голема подготовка, производство на содржина и проценка.

Ќе треба да ги преземете почетните чекори кон успехот со идентификување на деловите на вашиот целен пазар во различни географски области, истражување на клучни зборови и разјаснување на KPI на вашата содржина ConveyThis.

После тоа доаѓа вистинската работа за создавање содржина, која вклучува создавање, преведување и локализирање на вашата содржина со ConveyThis. Конечно, следете ги перформансите на вашата содржина и искористете ги овие сознанија за да го усовршите вашиот меѓународен пристап за маркетинг на содржина.

ConveyThis ќе се покаже како клучна предност во вашиот меѓународен пристап за маркетинг содржина овде, овозможувајќи ви брзо да ја преведете целата ваша содржина базирана на веб-локација. Со своите врвни преводи на содржини, ќе можете веднаш да ја пренесете вашата содржина на странските пазари и да започнете да ги искусувате предностите на маркетингот со содржина без одлагање.

Пробајте го ConveyThis на вашата веб-локација бесплатно за да посведочите како може да ви помогне да ги достигнете деловните цели што сте ги поставиле за вашите напори за маркетинг на содржина.

Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени*