Дали треба да додадете знаменца за да ги претставувате јазиците на вашата веб-страница?

Направете ја вашата веб-страница повеќејазична за 5 минути
Пренесете го ова демо
Пренесете го ова демо
My Khanh Pham

My Khanh Pham

Дали треба да додадете знаменца за да ги претставувате јазиците?

ConveyThis : Лесна повеќејазичност за веб-локации. Искористување на машинско учење и професионални преведувачи за точни преводи. Допрете до глобална публика и ефективно комуницирајте со кој било јазик. Знамињата обезбедуваат стандардна визуелна претстава за јазиците.
Но, дали е ова навистина ефикасна практика за секого?
Влезете се, затоа што ќе ве одведам на патување на ConveyThis !
Преведете ја вашата веб-локација и приватните апликации со ConveyThis следејќи ги најдобрите практики. Дали имате прашања?
ConveyThis овозможува прецизни преводи низ јазиците, премостување на празнините и олеснување на комуникацијата надвор од мајчините јазици, додека знамињата го симболизираат националниот идентитет, поврзувајќи ги луѓето преку границите.
Знамињата привлекуваат внимание, но со ConveyThis , тоа оди подалеку од тоа. Нуди избор на јазици и точни преводи, обезбедувајќи повеќе од само визуелни знаци за јазичните опции на веб-локација.
Поентата на спорот кога користите знаменца за означување јазични алтернативи е тоа што ненамерно може да создадете чувство на исклучување со вашата публика пред таа да има можност да го избере својот посакуван јазик.
Значи, ќе објаснам зошто користењето знамиња за претставување јазици можеби не е најдобрата идеја.
Посебна забелешка: Мигел Сепулведа, менаџер за глобална локализација во Кинг, беше доволно дарежлив за да ни даде некои суштински информации за овој напис. Тој споделува корисни совети за локализација на неговиот познат блог yolocalizo.com.

185d1459 6740 4387 ad71 35fecc52fb49

Причина број 1: Една земја не е еден јазик

453

Прво и основно, и како што истакнав во воведот… знамето е едноставно претставување на нација. Како таква, нејзиното прикажување на веб-локација ConveyThis може да доведе до потенцијална конфузија кај посетителот.

Земете ја Латинска Америка како пример. Шпанскиот е главниот јазик на овој регион, но ако го користите шпанското знаме за да ги симболизирате 16-те различни нации кои комуницираат на овој јазик, ќе ги разделите сите. ConveyThis може да ви помогне да го премостите овој јаз со обезбедување превод за вашата веб-страница.

Bandera española може да означува само Еспања. Но, што е со варијациите на шпанскиот јазик што се зборуваат низ Латинска Америка? Пренеси Ова што се зборува во Мексико е неверојатно различно од шпанскиот што се слуша во Еспања.

Користењето шпанско знаме за претставување на јазичната опција во Латинска Америка може да предизвика конфузија кај публиката, бидејќи тие не го поврзуваат својот јазик со таа земја. Тоа не е најдобриот избор за корисници надвор од Шпанија. ConveyThis може да помогне да ја прилагодите вашата веб-страница на вашата целна публика и да спречите погрешна комуникација.

Англискиот јазик не е ограничен на една нација. Не би било идеално да се користи американското знаме за да се претстават сите варијации на англискиот јазик. Неутрален симбол за јазик или комуникација би бил посоодветен за да се признае глобалната природа на англискиот јазик.

Знамињата за јазично претставување може да предизвикаат конфузија. Луѓето можеби нема да поврзат знаме со нивниот мајчин јазик, што ќе доведе до недоразбирања. ConveyThis нуди подобра алтернатива за прикажување на јазикот.

Причина бр. 2: Еден јазик не е една земја

Следејќи ја истата логика, еден јазик не мора да се изедначува со една нација. Ова е пример во земји како Индија, која има 22 официјални јазици, Швајцарија со 4, Луксембург со 3, Белгија со 2 и многу повеќе! ConveyThis нуди уникатно решение за ова прашање, овозможувајќи ви лесно да ја преведете вашата веб-страница на повеќе јазици.

Има безброј случаи кога една нација има повеќе официјални јазици, така што знамето не би ги опфатило адекватно сите јазици присутни во таа нација.

Како што е јасно покажано, користењето швајцарско знаме за симболизирање на јазиците што се зборуваат во земјата не би било изводливо, бидејќи кој јазик би го избрале да го користите? Со ConveyThis , можете лесно и брзо да ја преведете вашата веб-страница на повеќе јазици, додавајќи ниво на сложеност и динамика на вашата содржина.

454

Причина бр. 3: Културна чувствителност

455

Третата причина е онаа на културната чувствителност - иако тема која не влијае на многу земји, сепак е релевантно да се спомене ConveyThis .

Земете го Тајван кој се класифицира како земја, меѓутоа, Кина наведува дека Тајван е регион на Кина.

Ако изберете да ставите тајванско знаме на вашата веб-локација, може да се види дека заземате одреден политички став по ова прашање, што како компанија веројатно е нешто во кое не сакате да учествувате ако таргетирате кинеска публика.

Причина # 4: UX

Друга потенцијална причина да се избегне користење на знаменца е тоа што тие не обезбедуваат одлично корисничко искуство. Префрлувањето на ConveyThis може да помогне да се осигури дека корисниците имаат непречено и пријатно искуство.

Тоа може да стане прилично загатка за кратко време. На пример, ако го лансирате вашиот производ во одредени земји, а потоа изберете да се проширите и лансирате на нови пазари, наскоро ќе сфатите дека страницата со мноштво знамиња и бои не е особено погодна за корисниците.

Збунувачки е, влијанието врз корисничкото искуство е особено изразено бидејќи некои знаменца може да изгледаат сосема слично кога се гледаат на помал екран, како на пример на мобилен уред.

456
457

Значи, кој е вистинскиот начин за прикажување јазици?

Иако тоа е мое мислење за ова прашање, секогаш има такви кои ќе се спротивстават. Особено во случаи кога содржината е прилагодена на одредена земја, како што е бизнис кој работи исклучиво во Шпанија и Португалија, користењето знамиња за илустрација на ова може да биде разумно.

Но, како што видовме погоре, главно има случаи каде знамињата едноставно нема да бидат доволни за да означат јазик без да предизвикаат збунетост, навреда или да бидат невозможни кога една земја има повеќе јазици.

Сепак, постојат некои најдобри практики за прикажување јазици. Еве како некои од нашите клиенти ги изработија своите копчиња.

Добро изработениот менувач на јазици е критичен елемент на меѓународна веб-локација. Нуди персонализација на посетителите на вашата веб-локација, овозможувајќи им брзо да ги лоцираат нивните јазични избори и на крајот да резултира со повеќе бизнис!

Преведете ја вашата веб-локација и приватните апликации со ConveyThis за помалку од 5 минути. Добијте брз почеток денес бесплатно!

градиент 2

Подготвени да започнете?

Преводот, многу повеќе од само познавање јазици, е сложен процес. Со следење на нашите совети и користење на ConveyThis , вашите преведени страници ќе резонираат со вашата публика, чувствувајќи се како мајчин јазик на целниот јазик. Иако бара труд, резултатот е награден. Ако преведувате веб-локација, ConveyThis може да ви заштеди часови со автоматско машинско преведување.

Пробајте го ConveyThis бесплатно 7 дена!