Презентирајте го ConveyThis на секого: Совладување на теренот

Направете ја вашата веб-страница повеќејазична за 5 минути
Пренесете го ова демо
Пренесете го ова демо
Alexander A.

Alexander A.

Пренесување на вредноста на локализацијата на веб-страницата

Во нашиот сè поглобален дигитален пејзаж, локализирањето на онлајн искуствата е од суштинско значење за ангажирање на меѓународната публика. Сепак, за оние кои не се запознаени со преводот и локализацијата, разбирањето на важноста од прилагодување на веб-страниците за различни јазици и култури може да биде предизвик.

Овој сеопфатен водич обезбедува стратегии и точки за разговор за јасно артикулирање на деловното влијание на локализацијата на веб-локациите на скептичната или несвесна публика. Прочитајте за да научите техники за убедливо објаснување на овие концепти на раководството, колегите, клиентите и партнерите.

Дефинирање на локализација и превод на веб-страница

Пред да се нурне во спецификите, помага да се израмни некоја клучна терминологија:

Локализација – Процес на прилагодување на веб-локација за да резонира со јазикот, културата и преференциите на целниот меѓународен пазар. Го надминува едноставниот превод.

Превод – Конвертирање на текстуална содржина од еден јазик на друг преку човечки или автоматски средства. Компонента на локализација.

Транскреација – Креативно препишување на пораки за да се прилагоди на локалната култура наспроти директен превод.

Локализацијата на веб-страницата користи превод, транскреација, културна адаптација и техничка оптимизација за да создаде искуства прилагодени за меѓународните корисници. Крајната цел е значајно да се пренесе брендот низ географските области.

fcdcd6e5 8de8 42be bd13 2e4be3f9be7c
be993ce5 e18f 4314 88a9 2b5b7d0c1336

Деловниот случај за локализација

Обезбедувањето купување за локализација на веб-локацијата бара артикулирање на конкретни придобивки. Прилагодете ги пораките на она што најмногу одекнува кај вашата публика. Потенцијалните предности вклучуваат:

 • Зголемен меѓународен сообраќај и ангажман на веб-страници
 • Повисоки стапки на конверзија и продажба во странство
 • Проширена свест и преференци за брендот во странство
 • Бизнис за заштита на иднината за повеќејазичната мрежа
 • Отклучување на пристапот до профитабилните странски пазари
 • Позитивна глобална перцепција на брендот од прифаќање на различноста

За лидерите управувани од податоци, обезбедете статистика за големината на неанглиската интернет публика, нивниот поголем ангажман со локализирани сајтови и процентот што претпочитаат да купуваат на нивниот мајчин јазик. Локализацијата е стратешки двигател на растот.

Решавање на потенцијални заблуди

Оние кои не се запознаени со областа може да имаат одредени заблуди што мора да се надминат:

Локализацијата е само за превод - Во реалноста, висококвалитетната локализација вклучува многу повеќе од конвертирање на текст помеѓу јазици. Визуелните средства, културните нијанси, техничката оптимизација и повеќе мора да се прилагодат холистички.

Нашиот производ одговара на сите култури - Всушност, успешната локализација често бара дотерување на дизајнот на производот, карактеристиките и пораките за да се усогласат со меѓународните преференци. Не претпоставувајте универзална привлечност.

Англискиот е доволен - додека многу меѓународни корисници знаат малку англиски, маркетингот за нив исклучиво во англиските граници е привлечен. Покажувањето почит преку нивниот мајчин јазик прави разлика.

Квалитетниот превод е лесен – Професионалниот човечки превод бара стручност за да се справи со сложените јазични нијанси, терминологијата и тонот. Автоматскиот превод има и ограничувања. Правилната локализација е уметност и наука.

Истакнете ја софистицираната, мултидисциплинарна природа на локализацијата. Кога се извршува добро, тој поттикнува непропорционален раст во странство преку создавање на вистински културни врски.

4545c022 cd3e 4b56 bc43 c121a9f30cf1

Пресметување на трошоците за локализација

Публиката што е свесна за буџетот може да биде претпазлива за трошоците за локализација. Иако е потребна инвестиција, нагласете го тоа:

 • Трошоците за локализација се мали во однос на адресибилната пазарна можност
 • Враќањата често во голема мера ги надминуваат почетните трошоци
 • Технологијата и автоматизацијата помагаат да се намалат трошоците за човечки превод
 • Фазното вклучување овозможува контрола врз трошењето и ризикот

За веб-локализација, хибридната машина + човечки превод ги балансира трошоците, брзината и квалитетот. Алатките како ConveyThis ја комбинираат автоматизацијата со човечката експертиза на барање.

Во споредба со застарените целосно рачни процеси, современите решенија ја прават локализацијата остварлива по претходно незамисливи цени. Поставете го како инвестиција, а не само трошок.

44b144aa bdec 41ec b2a9 c3c9e4705378

Решавање на загриженоста за техничка сложеност

Некои можеби се грижат дека извршувањето на локализацијата е технички застрашувачко. Сепак, нагласи како современите решенија го поедноставуваат процесот:

 • Интегрирајте директно со CMS платформи како WordPress или Shopify
 • Автоматски откривајте и преведувајте текст на страницата брзо преку автоматизација
 • Одржувајте преводна меморија и речник за конзистентна терминологија
 • Овозможете соработка меѓу внатрешни и надворешни чинители
 • Ракувајте со критични технички аспекти како што се метаподатоци за оптимизација и ознаки hreflang
 • Дозволете преглед на преведените страници пред да започнете во живо
 • Обезбедете интуитивни контролни табли кои не бараат експертиза за кодирање

Со вистинската платформа, лансирањето локализирана локација може да биде брзо и со ниско триење дури и за нетехнички тимови. Со кревање тешки работи се работи зад сцената.

Дефинирање на акционен план и следните чекори

Намалете ги грижите со обезбедување јасен патоказ за прагматични следни чекори:

 • Започнете со бесплатен пробен период за да ги покажете способностите од прва рака
 • Фокусирајте го почетниот превод на страници и јазици со највисока вредност врз основа на можности/податоци
 • Измерете го влијанието на локализацијата преку дефинирани KPI како што е меѓународниот сообраќај
 • Наведете ги идните планови за проширување кои се прилагодуваат на покажаната побарувачка
 • Означете ја достапната услуга за клиенти и техничката поддршка

Со поставен план за игра за итно дејство, носителите на одлуки можат самоуверено со зелено светло за локализирање на веб-локацијата, а потоа да се прошират оттаму врз основа на докажани резултати.

20f684fd 6002 4565 be73 b25a4a8cfcac
e897379d be9c 44c5 a0ff b4a9a56e9f68

Истакнување на тоа како изгледа успехот

Оживувајте ги придобивките со прикажување примери на брендови со име на домаќинството кои успеваат преку локализација:

 • Американски софтверски гигант забележа зголемување на регистрациите за над 200% по локализирањето на клучните азиски пазари.
 • Еден врвен германски производител на автомобили го забрза пристапот до купувачите од Латинска Америка со преведување огласи на нивната бразилска е-трговија.
 • Британски моден трговец го зголеми сообраќајот на италијанските веб-страници за 96% во рок од 6 месеци откако започна локализирано италијанско искуство.
 • Канадската платформа за е-учење драматично ја прошири нивната база на шпански студенти со преведување на нивната страница и маркетинг содржина.

Наведете релевантни студии на случај и точки на податоци од врсниците во нивната индустрија, кои исто така бараат глобални можности преку локализација. Примерите од реалниот свет прават придобивките да се чувствуваат опипливи.

Локализацијата овозможува дигитален раст во повеќејазичен свет

За глобалните организации, проширувањето надвор од домашните граници е задолжително за пристап до нови клиенти и поттикнување на раст. Локализацијата овозможува волшебни дигитални искуства кои ги надминуваат јазикот и културата. Со вистинскиот партнер за решение за локализација, ефикасното ангажирање на меѓународната публика на интернет сега е клуч на рака.

И покрај тоа што е потребно иницијално образование за концепти, податоци и најдобри практики, повеќето публика брзо ја ценат привлечната вредност на локализацијата кога е правилно врамена. Особено со оглед на брзата е-трговија и дигиталното усвојување ширум светот, иднината на интернетот несомнено е повеќејазична.

Преку внимателен пораки приспособени за секоја публика, пренесувањето на моќта на локализацијата станува достижно. Напредокот започнува со прво осветлување на можностите, а потоа исцртување на јасна патека напред. Прифатете ја локализацијата и отклучете нови онлајн можности насекаде.

Дозволете ми да знам дали сакате да го проширам или изменувам овој водич за комуникација на придобивките од локализацијата на веб-локациите на кој било начин. Среќен сум што можам да дадам дополнителни детали, точки за разговор или перспективи по потреба.

Подготвени да започнете?

Преводот, многу повеќе од само познавање јазици, е сложен процес.

Со следење на нашите совети и користење на ConveyThis , вашите преведени страници ќе резонираат со вашата публика, чувствувајќи се како мајчин јазик на целниот јазик.

Иако бара труд, резултатот е награден. Ако преведувате веб-локација, ConveyThis може да ви заштеди часови со автоматско машинско преведување.

Пробајте го ConveyThis бесплатно 7 дена!

градиент 2