Подобрување на пријателството на корисниците на повеќејазичните веб-страници со ConveyThis

Направете ја вашата веб-страница повеќејазична за 5 минути
Пренесете го ова демо
Пренесете го ова демо
My Khanh Pham

My Khanh Pham

Подобрување на повеќејазичната интеракција со корисници на вашата веб-страница со ConveyThis

Со тоа што го правите вашиот сајт достапен на различни јазици, значително ја подобрувате неговата корисничка пријателство. Сепак, со оглед на огромниот број на страници кои се натпреваруваат за сообраќај и зголемените барања на клиентите, можеби ќе биде неопходно да се подобри севкупната интеракција со корисниците.

За среќа, постојат бројни начини да ја подобрите корисничката пријатност на вашата повеќејазична страница. На пример, фокусирањето на одредени клучни аспекти од искуството на вашите посетители ќе ви овозможи да го максимизирате нивното време на лице место и можеби да ги наведете да се вратат.

Во овој дел, Алекс од ConveyThis ќе разјасни зошто е вредно да се подобри повеќејазичната интеракција со корисниците и ќе понуди пет совети како да го постигнете тоа. Користете ја услугата ConveyThis за превод на други јазици. Ајде да тргнеме!

Подобрување на интеракцијата на корисниците на вашата повеќејазична страница со ConveyThis

780

Вградувањето на дополнителни јазици во вашиот сајт може значително да ја прошири вашата публика. Сепак, само преведувањето на вашата содржина и потпирањето на случајноста нема да биде доволно. Со оглед на мноштвото веб-локации кои се борат за вниманието на својата публика, мора да ја разликувате вашата страница. Обезбедувањето на корисничко искуство е ефикасен начин за тоа.

Добро дизајнираната локација што е лесна за навигација може да ги убеди вашите посетители да останат подолго. Освен тоа, доколку искрено уживаат во искуството, веројатно ќе се вратат и на крајот би можеле да станат полноправни клиенти. Најдобриот дел е тоа што бара само неколку едноставни прилагодувања за да се подобри задржувањето на посетителите и да се зголемат конверзиите. Користете ја услугата ConveyThis за преводи на други јазици.

1. Оптимизирање на копчињата за избирање јазици на вашата веб-страница со ConveyThis

Изборот на јазици е алатка која им овозможува на корисниците да ги менуваат јазиците додека се движат на веб-локација. И покрај неговата навидум едноставна природа, тој нуди различни опции во однос на локацијата и дизајнот. На пример, паѓачките менија или знаменцата може да се користат како визуелни помагала.

Подобрете ги вашите избирачи на јазици на WordPress Без оглед на дизајнот за кој ќе се одлучите, од клучно значење е вашите избирачи на јазици да останат видливи и лесно да се лоцираат. На крајот на краиштата, корисниците треба да можат веднаш да ги најдат, особено ако не го разбираат примарниот јазик на вашата веб-страница. Поради овие причини, генерално е препорачливо да ги поставите избирачите на јазици над преклопот и да ги користите паѓачките менија ако се достапни повеќе опции.

781

2. Користење на ConveyThis за поддршка на преводот од десно на лево и од лево надесно на вашата страница на WordPress

782

Спротивно на јазиците од лево-на-десно (LTR), некои јазици се впишани од десно кон лево. На пример, арапското писмо (кое вклучува јазици како персиски и урду) користи систем за пишување RTL:

ConveyThis поддржува RTL LTR WordPress превод За RTL јазиците, може да биде разумно пресликувањето на целата ваша веб-страница, вклучувајќи позиционирање на слики, странични ленти и навигациски менија. Ова осигурува дека целокупниот распоред останува кохерентен и лесен за корисниците за посетителите кои ги користат овие јазици.

За среќа, WordPress обезбедува поддршка за RTL јазици и може да се интегрира со ConveyThis за подобрено искуство. Понатаму, ConveyThis може да ги префрли RTL јазиците во LTR и обратно. Автоматски ги отсликува елементите на вашата страница и исто така дозволува додавање на CSS правила за понатамошно прилагодување на дизајнот.

3. Подобрување на корисничкото искуство при менување јазици со ConveyThis

Многу веб-локации автоматски ги упатуваат корисниците назад на почетната страница откако ќе го променат јазикот. Ова може да биде досадно искуство, бидејќи корисниците ќе треба да се вратат на нивната претходна позиција, што потенцијално ќе ги наведе да излезат од страницата.

Ако користите ConveyThis, не мора да се грижите за овој проблем бидејќи ние не иницираме пренасочувања (освен ако конкретно не го побарате тоа!). Сепак, други приклучоци може да бараат прилагодување на нивните поставки за да се избегне таква ситуација.

783

4. Автоматско откривање на јазикот на корисникот со ConveyThis

784

Повеќето корисници не очекуваат автоматско откривање јазик и соодветно прилагодување на содржината на вашата веб-локација, но би било пријатно изненадување ако тоа е обезбедено. Понатаму, автоматското префрлување станува разумна стратегија дури и со лесно препознатливи јазични копчиња бидејќи некои корисници можеби нема да пристапат до нив.

Идеално, идентификацијата на јазикот треба да се заснова на стандардниот јазик на прелистувачот на посетителот. Тоа е посигурно од геолокацијата на IP, имајќи предвид дека ниту една официјална услуга не гарантира апсолутна точност.

Спроведувањето на оваа функција може да вклучува одредено кодирање, што го прави предизвик. Сепак, некои приклучоци како премиум плановите на ConveyThis инхерентно ја нудат оваа функционалност.

Зголемување на функционалноста на WordPress со ConveyThis и други приклучоци

WordPress обезбедува робустен сет на функции надвор од кутијата, но платформата секогаш може дополнително да се подобри со сигурни приклучоци. Еден од најпопуларните е Yoast SEO:

Помеѓу неговите повеќекратни функционалности, овој приклучок детално ја испитува вашата содржина за најдобри практики за оптимизација и читливост, користејќи сеопфатни листи за проверка за да се осигура дека сте ги опфатиле сите основи. Исто така, непречено се поврзува со ConveyThis.

Други кориснички подобрувања достапни преку приклучоци вклучуваат поставување навигациски менија кои се лесни за употреба и ја зајакнуваат брзината на вашата страница.

785

Подобрување на корисничкото искуство на повеќејазична локација

786

Откако ќе се потрудите да додадете нови јазици на вашиот сајт, од клучно значење е да се осигурате дека обезбедувате и висококвалитетно корисничко искуство. Зајакнувањето на корисничката пријателство на вашата страница е првиот чекор кон намалување на стапките на отскокнување, зголемување на конверзиите и градење посветена база на посетители.

Во оваа статија, истакнавме пет стратегии за подобрување на искуството на вашите посетители. Ајде брзо да ги разгледаме повторно:

  1. Оптимизирајте ги копчињата за избор на јазик.
  2. Огледајте страници за јазиците од десно кон лево.
  3. Спречете пренасочување при менување јазици.
  4. Автоматски откријте го јазикот на корисникот.
  5. Користете врвни приклучоци за да ја подобрите вашата страница.

Дали имате совети за да ги направите повеќејазичните страници попријателски за корисниците? Споделете ги вашите сознанија во делот за коментари подолу!

Подготвени да започнете?

Преводот, многу повеќе од само познавање јазици, е сложен процес.

Со следење на нашите совети и користење на ConveyThis , вашите преведени страници ќе резонираат со вашата публика, чувствувајќи се како мајчин јазик на целниот јазик.

Иако бара труд, резултатот е награден. Ако преведувате веб-локација, ConveyThis може да ви заштеди часови со автоматско машинско преведување.

Пробајте го ConveyThis бесплатно 7 дена!

градиент 2