Squarespace SEO: Сеопфатен водич за оптимизација со ConveyThis

Направете ја вашата веб-страница повеќејазична за 5 минути
Пренесете го ова демо
Пренесете го ова демо
Alexander A.

Alexander A.

Сеопфатен водич за експертско оптимизација за Squarespace

Со своите кориснички шаблони и интерфејсот со влечење и пушти, Squarespace му дава овластување на секој да креира веб-страници без кодирање. Но, колку е оптимизирана оваа популарна платформа? Овој обемен водич се впива во вградените можности за оптимизација на пребарувањето и докажаните тактики на Squarespace за максимизирање на видливоста на пребарувањето. Следете ги овие сеопфатни најдобри практики за да направите вашата страница на Squarespace да ги надмине конкурентите.

Разбирање на светот на оптимизацијата на пребарувачите

SEO, или оптимизација на пребарувачите, се однесува на стратегии и техники за подобрување на рангирањето на веб-локацијата на страниците со резултати од пребарувачите (SERPs) како Google и Bing. Целта е да се подобри органската видливост кога корисниците бараат релевантни теми и клучни зборови поврзани со вашиот бизнис и содржина.

Повисокото рангирање на оптимизација резултира со зголемен сообраќај на веб-страници, изложеност и конверзии. Со повеќе од половина од сите посети на веб-локации кои потекнуваат од пребарувачите, обезбедувањето истакнато место е од суштинско значење за поттикнување на растот. Некои клучни статистики за оптимизација:

 • 51% од сообраќајот на веб-страниците произлегува од органското пребарување
 • 91,5% од пребарувачите кликнуваат на резултатите на првата страница
 • Топ места на првата страница добиваат најмногу кликови

Со оглед на оваа динамика, високото рангирање е клучно за генерирање квалификувани посетители. Веб-страниците што се појавуваат на подоцнежните страници пропуштаат огромен обем на потенцијален сообраќај.

SEO работи со оптимизирање на страниците околу она што пребарувачите го означуваат како сигнали и фактори за рангирање. Тие вклучуваат елементи како брзина на страницата, погодност за мобилни телефони, безбедносни протоколи, квалитетна содржина, употреба на клучни зборови, врски со авторитет и ефективни технички основи.

Кога вашата страница се истакнува во овие метрики, алгоритмите за пребарување ја подигнуваат вашата позиција на SERP пред конкурентите. Конзистентната оптимизација и содржината со висок калибар со текот на времето создаваат одржлива висока видливост.

3234e529 6ad4 41ef ae59 06bc0ebb459e
537ccb5d 78e9 4ee8 9f0f 325c2bdad86a

Нуркање во можностите за оптимизација на Squarespace

Squarespace добива одредени критики во врска со неговите можности за оптимизација. Сепак, платформата всушност им обезбедува на сопствениците на сајтовите доста робусни алатки за да се олесни оптимизацијата, доколку се користи правилно.

Заблудата произлегува од тоа што Squarespace стандардно ограничува одредени области како што е пристапот до код, за разлика од CMS со отворен код како WordPress. Сепак, Squarespace сè уште овозможува спроведување на основните најдобри практики за оптимизација преку неговиот интуитивен интерфејс.

Многу успешни страници кои добро се рангираат во пребарувањето се изградени на Squarespace. Со пристојно знаење за оптимизација и заеднички напор, платформата може да поттикне импресивни органски перформанси. Ниту еден специфични шаблони не го зголемуваат рангирањето - изберете исклучиво врз основа на барањата за дизајн.

Една забележителна предност е тоа што Squarespace не бара никакви надворешни додатоци за оптимизација. Потребните функции за оптимизација се вградени директно во неговите алатки и текови. Со паметно поставување и квалитетна содржина, сајтовите на Squarespace можат апсолутно да се натпреваруваат за истакнати SERP пласмани.

Занаетчиска архитектура и навигација на страницата погодна за корисникот

Информациската архитектура на веб-локацијата влијае на корисничкото искуство и способноста на пребарувачот за пребарување да индексира страници. Создавањето интуитивна IA ги подобрува двата аспекти. Уверете се дека вашата структура на страницата Squarespace нуди:

 • Едноставни, логични хиерархии на страници. Избегнувајте закопување на клучните страници длабоко во сложени IA.
 • Лесни за навигација менија и врски со страници. Овозможете им на посетителите без напор да ја најдат саканата содржина.
 • Кратки длабочини на кликнување за да стигнете до содржина. Намалете ги чекорите потребни за пристап до основните информации.
 • Поврзани внатрешни страници. Страниците без родители изолирани од менијата стануваат неоткриени.
 • Конзистентни распореди и навигација. Одржувајте познати UX во сите делови на страницата.

Овие елементи им помагаат на човечките посетители брзо да ги пронајдат вашите важни страници, а исто така ги олеснуваат ботови за пребарување што ја индексираат вашата содржина за SERPs.

51a5bf2a 5437 4659 8368 a374ab9bd95e

Структура на содржината на страницата за скенирање

Алгоритмите за пребарување ги оценуваат страниците врз основа на структурата и форматирањето на содржината, особено:

 • Единечна ознака H1 за да се нагласи примарниот фокус на темата
 • Поддршка на ознаки H2/H3 за разбивање на долги блокови текст
 • Кратки должини на пасуси за лесно скенирање
 • Правилни ознаки за наслови на HTML наместо само задебелен/голем текст

Овие елементи помагаат да се нагласи вашата главна поента, додека копијата е лесно сварлива за корисниците и ботови за пребарување.

0ef62ac4 36bc 45e6 9987 afa5634ab66e

Поедноставете ги URL-адресите на страниците за подобрен изглед

Кратките, описни URL-адреси изгледаат почисти во резултатите од пребарувањето во споредба со долгите, згрчени. Намалете ги надуените URL-адреси на објавата, како што се блоговите на написите.

На пример, кондензирај:

www.brand.com/blog/my-awesome-blog-post

До:

www.brand.com/blog/awesome-blog-post

Ако ги менувате URL-адресите, правилно пренасочете ги старите верзии на нови. Ова ги спречува мртвите врски и го поминува авторитетот на врската. Проверете дали има скршени внатрешни врски што предизвикуваат проблеми со роботот.

Релевантни за истражување, клучни зборови со висок потенцијал

Темелното истражување на клучни зборови ги открива условите што ги бара вашата целна публика поврзани со понудите на вашиот бизнис. Дајте приоритет на клучни зборови со висок обем на локално пребарување, но разумна конкурентност.

Алатките како Google Keyword Planner помагаат да се пронајдат идеи за клучни зборови засновани на основни термини. Генерирајте варијации со долга опашка околу вашите примарни клучни зборови за можности за таргетирање на лажат.

Проценете ги резултатите за тешкотија на клучни зборови користејќи SEMrush или Ahrefs за да ја измерите конкурентноста. Целни остварливи клучни зборови на кои моментално им недостасуваат оптимално рангирани страници.

0745c6bb 0f83 4b64 ae8e d135205b9e2e
d41dd6f0 ae13 4b0f a2b8 dd9a5b85d496

Оптимизирајте ознаки за наслов, метаподатоци и алтернативен текст

Ознаките на насловите и мета описите обезбедуваат критични можности за оптимизација на страницата. Обезбедете ги овие елементи:

 • Прецизно пренесете го фокусот на темата на вашата страница
 • Содржи примарни клучни зборови природно каде што е можно
 • Наведете ги барателите да кликнат на вашиот резултат над другите

Чувајте ги ознаките за наслов под 60 знаци за да спречите скратување во SERP. Исто така, оптимизирајте ги имињата на датотеките со слики и алтернативниот текст со соодветни клучни зборови. Описните имиња и алтернативниот текст го зголемуваат оптимизацијата на сликата.

Подобрете ја брзината и перформансите на страницата

Побрзото вчитување на страницата го подобрува корисничкото искуство и го сигнализира квалитетот на страницата до пребарувачите. Веб-страниците на Squarespace може да ја подобрат брзината со:

 • Компресирање на големи датотеки со слики без да се загрози квалитетот
 • Ограничување на вградување видео и слики од галерии
 • Минимизирање на употребата на сопствени веб-фонтови
 • Надградба на хостинг план ако е на заеднички сервер
 • Овозможување приклучоци за кеширање за повторна употреба на средства

Тестирајте ја брзината на страницата со Google PageSpeed Insights. Целта за резултат над 90 и вчитување на страница под 2 секунди на мобилни уреди.

Осигурете се дека страницата е погодна за мобилни телефони

Со мобилното сметководство за повеќе од половина од веб сообраќајот, потребно е да имате беспрекорно мобилно искуство. Користејќи го Squarespace, мобилната оптимизација е вградена одговорна.

Кога го дизајнирате вашиот сајт, постојано проверувајте го режимот за преглед на мобилниот телефон за да ги идентификувате сите елементи кои бараат прилагодување како навигација, големина на текст или CTA. Google првенствено ја индексира и рангира мобилната верзија на страниците сега.

За бизниси базирани на локација, оптимизирањето на вашиот профил на Google My Business ја подобрува видливоста на локалното пребарување. Целосно комплетирајте го вашиот профил со точни деловни информации, фотографии, објави и други податоци.

Често комуницирајте за да сигнализирате дека огласот активно се одржува. Ова го зголемува рангирањето во резултатите од картата за пребарувања во близина поврзани со вашите производи и услуги.

 

ddca0a61 3350 459e 91a5 2a2ef72c6bf2
8dc9565d fde6 47dd 9097 c937dc85cb53

Заклучок

Од суштинско значење е да се разбере разликата помеѓу глобалното и локалното оптимизација. И покрај неколкуте сличности во процесите и целите, постојат суштински разлики во тоа како меѓународниот бизнис треба да пристапи кон градење врски. Не ја занемарувајте важноста на градењето врски, бидејќи тоа има значително влијание врз вашата способност да рангирате и генерирате сообраќај на глобално ниво!

Иако постојат бројни разлики во начинот на кој луѓето од различни нации бараат податоци, разбирањето на неколку техники за градење меѓународни врски може значително да го подобри вашето рангирање, еве некои од клучните точки што треба да ги запомните.

Претходно, некои од овие совети беа истакнати. Сумирајќи, еве некои од најважните точки што треба да ги имате на ум.

Со придржување кон упатствата споменати погоре, можете да креирате робустен план за повратни врски за вашите глобални пазари.

Подготвени да започнете?

Преводот, многу повеќе од само познавање јазици, е сложен процес.

Со следење на нашите совети и користење на ConveyThis , вашите преведени страници ќе резонираат со вашата публика, чувствувајќи се како мајчин јазик на целниот јазик.

Иако бара труд, резултатот е награден. Ако преведувате веб-локација, ConveyThis може да ви заштеди часови со автоматско машинско преведување.

Пробајте го ConveyThis бесплатно 7 дена!

градиент 2