Најдобри практики за повеќејазична веб-страница: Совети за успех со ConveyThis

Направете ја вашата веб-страница повеќејазична за 5 минути
Пренесете го ова демо
Пренесете го ова демо

Како да креирате повеќејазична веб-страница за максимален дофат

Создавањето повеќејазична веб-локација е од суштинско значење за бизнисите кои сакаат да го прошират својот дофат до глобалната публика. Еве неколку совети за создавање повеќејазична веб-локација за максимален дофат:

 • Одредете кои јазици да ги поддржувате врз основа на вашата целна публика и нивните локации.
 • Користете приклучок или алатка што автоматски го открива јазикот на корисникот и ги пренасочува кон соодветната верзија на вашата страница.
 • Проверете дали целата содржина, вклучувајќи ги и сликите, е преведена точно и културно соодветна.
 • Понудете лесен за користење менувач на јазици за корисниците лесно да се движат помеѓу јазиците.
 • Размислете за ангажирање професионален преведувач или преведувачка агенција за да обезбедите висококвалитетни преводи.
 • Оптимизирајте ја секоја јазична верзија на вашата страница за пребарувачи со локални клучни зборови.
 • Обезбедете поддршка на секој јазик преку услуги за клиенти, чет-ботови или ЧПП. Следејќи ги овие совети, можете да се погрижите вашата повеќејазична веб-локација да допре до глобалната публика и да обезбеди беспрекорно корисничко искуство.
32184

Најдобри практики за дизајнирање на повеќејазична веб-страница

Дизајнирањето на повеќејазична веб-локација може да биде предизвик, но со неколку најдобри практики, можете да создадете корисничко и достапно искуство за сите посетители. Еве неколку совети што треба да се земат предвид:

 • Изберете менувач на јазици што е лесно да се најде: поставете го менувачот на јазици на истакната локација, како што е заглавието или подножјето на веб-локацијата, за да ја направите лесно достапна.

 • Користете јасен и концизен јазик: Избегнувајте користење технички жаргон и користете едноставен јазик на секој јазик.

 • Оптимизирајте слики и видеа: проверете дали сите слики и видеа се оптимизирани за различни јазици и региони.

 • Размислете за културните разлики: различни култури може да имаат различни преференци и очекувања, затоа земете ги предвид културните разлики при дизајнирање на веб-страницата.

 • Понудете преведени верзии на целата содржина: сите страници, вклучувајќи опис на производи, ЧПП и објави на блогови, треба да бидат достапни на повеќе јазици.

 • Користете одговорен дизајн: проверете дали веб-локацијата изгледа добро и е лесна за употреба на сите уреди, без оглед на големината на екранот.

 • Тестирајте, тестирајте и тестирајте повторно: тестирајте ја веб-локацијата со корисници од различни региони и јазици за да се уверите дека е прифатлива за корисниците и достапна за секого.

Следејќи ги овие најдобри практики, можете да дизајнирате повеќејазична веб-локација која е лесна за употреба и достапна за сите посетители, без разлика на нивната локација или јазик.

Стратегии за локализација за повеќејазично веб-присуство

Стратегиите за локализација се од суштинско значење за бизнисите кои сакаат да воспостават повеќејазично веб присуство. Еве неколку клучни стратегии за успех:

Автоматски превод
 1. Изберете ги вистинските јазици: започнете со истражување на јазиците што ги зборува вашата целна публика и изберете ги најрелевантните.

 2. Приспособете ја содржината: преведете ја содржината на веб-локацијата, описите на производите и маркетинг материјалите точно и културно соодветни.

 3. Дизајнирајте флексибилна веб-локација: користете CMS (Систем за управување со содржина) кој поддржува повеќе јазици и креирајте структура што го олеснува додавањето нови јазици по потреба.

 4. Локализирајте оптимизација: оптимизирајте ја содржината на веб-локацијата за пребарувачите на секој јазик, вклучувајќи клучни зборови, мета описи и наслови.

 5. Понудете локални опции за плаќање: обезбедете локализирани опции за плаќање за секоја земја, како и релевантни валути, за да ги зголемите конверзиите.

 6. Адресирајте ги културните разлики: земете ги предвид културните разлики при дизајнирање на вашата веб-страница и маркетинг материјали.

 7. Обезбедете поддршка за корисници: Нудете повеќејазична поддршка за корисници преку е-пошта, телефон и разговор за да обезбедите позитивно корисничко искуство за сите посетители.

Следејќи ги овие стратегии, бизнисите можат да воспостават силно повеќејазично веб присуство, да допрат до нова публика и да ги зголемуваат конверзиите. Со внимателно планирање и внимание на деталите, добро локализирана веб-локација може да биде моќна алатка за глобален успех.Подготвени сте да ја направите вашата страница двојазична?


Приклучок Weglot
слика2 услуга3 1

Преводи оптимизирани за оптимизација

Со цел да ја направи вашата страница попривлечна и поприфатлива за пребарувачите како Google, Yandex и Bing, ConveyThis преведува мета-ознаки како што се наслови , клучни зборови и описи . Ја додава и ознаката hreflang , така што пребарувачите знаат дека вашата страница има преведени страници.
За подобри резултати од оптимизацијата, ја воведуваме и нашата структура на url на поддомен, каде што преведената верзија на вашата страница (на пример на шпански) може да изгледа вака: https://es.yoursite.com

За широк список на сите достапни преводи, одете на нашата страница со поддржани јазици !