Како да

Преведете ја целата веб-страница

Интегрирањето на CoveyThis AI во која било веб-страница е неверојатно едноставно.

лого во квадратен стил bg 500x500 1
Повеќејазичен сајт направен лесно

Прилагодување на вашата веб-страница за глобална публика: Преведете ја целата веб-страница

Во овој водич, ќе го истражиме процесот на прилагодување на вашата веб-страница за да резонира со културните и социјалните норми на вашата целна публика. Овој пристап не само што го подобрува ангажманот на читателите преку поттикнување на подлабока, повеќе лична врска, туку го означува и првиот клучен чекор кон ефективна локализација на веб-страницата: сеопфатен превод.

Откријте како без напор да ја преведете вашата веб-страница со нашите едноставни чекори. Ќе истражуваме во значењето на преводот на веб-страниците и ќе ги воведеме примарните методи достапни за посетителите да ја преведат содржината со која се среќаваат онлајн. Подгответе се, бидејќи вашата веб-страница е на прагот да се трансформира во повеќејазично чудо!

Императивот на преводот на веб-страницата

Преведување на целата веб-локација оди подалеку од рутинска задача, тоа е стратешки потег со опипливи и нематеријални награди. Погодно за различни субјекти - од мали бизниси кои имаат за цел да растат, мултинационални корпорации кои бараат понепречено глобално работење, до платформи за е-трговија кои се впуштаат на странски пазари - еве зошто преводот на веб-страниците е критичен елемент на вашиот стратешки план:

Проширување на вашиот глобален отпечаток

Диверзификацијата на вашата веб-страница на повеќе јазици го проширува вашиот меѓународен дофат. Англискиот, иако вообичаен, не е мајчин јазик за целото глобално население. Обраќањето на повеќејазична публика може значително да ја прошири вашата база на клиенти.

Подобрување на ангажманот на корисниците

Корисниците имаат поголема веројатност да комуницираат и да вршат трансакции на вашата веб-локација кога содржината е достапна на нивниот мајчин јазик. Овој зголемен ангажман може да го зголеми задоволството на корисниците, што потенцијално ќе доведе до повисоки стапки на конверзија.

Обезбедување на конкурентна

Еџ На глобалниот пазар, повеќејазичната веб-локација може да ве разликува од конкурентите кои се насочени само кон публиката што зборува англиски. Овој раб може да ја поколеба одлуката на потенцијалниот клиент во ваша корист.

Воспоставување доверба и кредибилитет

Нудењето содржина на првиот јазик на корисникот ја подобрува согледуваната веродостојност и кредибилитет на вашата страница. Овој аспект е особено клучен во секторите како здравството, финансиите или е-трговија, каде што довербата е основна.

преведете ја целата веб-страница

Предности на оптимизација

Повеќејазичните веб-страници можат да уживаат во подигање на оптимизација. Пребарувачите ги индексираат овие различни јазични верзии, зголемувајќи ја вашата видливост за неанглиски пребарувања.

Културна поврзаност

Бидејќи јазикот е суштински поврзан со културата, преводот може да биде порта за локализација. Ова вклучува разгледување на културните норми, изрази и обичаи, овозможувајќи му на вашиот бренд длабоко да резонира со вашата публика.

Придржување кон правните

Барања Одредени региони наложуваат нудење содржина на мајчините јазици на корисниците. Неусогласеноста може да доведе до правни последици или оперативни ограничувања во овие области.

Пристапи кон веб-страницата

Превод Постојат две основни стратегии за преведување на вашата веб-локација: вработување човечки преведувачи или користење на алатки за машинско преведување.

Човечки превод

Ова вклучува професионални преведувачи кои прикажуваат веб-содржини од еден јазик на друг. Многу услуги нудат човечки превод за плаќање.

Главната предност на човечкиот превод е неговото внимание на контекстот, јазичните суптилности и структурата. Обично, тој вклучува и чекори како што се лекторирање и обезбедување квалитет.

Машински превод

Машинскиот превод, или автоматизираниот превод, користи вештачка интелигенција, како нервниот систем на Google Translate, за да го конвертира текстот на веб-страницата на различни јазици.

Спротивно на човечкиот превод, машинскиот превод често го занемарува контекстот и јазичните нијанси, што може да резултира со помалку точни преводи.

преведете ја целата веб-страница
Повеќејазичен сајт направен лесно

Како да се преведе цела веб-страница со Google Translate

Запознавање со Google Translate за превод на веб-страници

Google Translate е широко призната алатка за преведување на целата ваша веб-страница. Еве брз водич за негово користење:

google
 1. Отворете Google Chrome и одете до веб-страницата на Google Translate, translate.google.com .
 2. Внесете ја целосната URL адреса на вашата веб-локација во полето за текст на левата страна.
 3. Изберете го саканиот јазик за превод од дадените опции.
 4. Кликнете на копчето „Преведи“.
 5. Ќе се појави преведената верзија на вашата веб-локација, претворајќи се од оригиналниот јазик (како англискиот) на избраниот странски јазик. Можете лесно да се префрлате помеѓу различни јазици за превод користејќи го паѓачкото мени во лентата со алатки Преведи.

Важно е да се напомене дека Google Translate има ограничувања. На пример, преведува само текстуална содржина на веб-страници, оставајќи го секој текст во сликите непреведен. Дополнително, функцијата за автоматско преведување во Google Chrome работи под слични ограничувања.

Иако Google Translate е брз и јасен метод за превод на веб-страници, тој не е без свои недостатоци. Точноста на преводите може да биде неконзистентна и нема достапна директна поддршка за оваа услуга. Покрај тоа, нема опција за човечки превод.

За среќа, постојат алтернативни решенија за овие ограничувања. Платформите како ConveyThis, на пример, обезбедуваат и машински и човечки преведувачки услуги, заедно со поддршка на клиентите, нудејќи посеопфатен пристап кон преводот на веб-локациите без предизвиците што ги поставува Google Translate.

Повеќејазичен сајт направен лесно

Ви го претставуваме ConveyThis.com

Conveythis служи како сеопфатна повеќејазична алатка, овозможувајќи автоматско преведување на целата ваша веб-локација на повеќе од 110+ јазици . Користи преведувачки услуги од Google и Bind, избирајќи го најсоодветниот врз основа на јазичниот пар, за да обезбеди најголема точност во неговите преводи.

Како најпопуларен CMS таму, ќе ви покажеме како да ја преведете целата веб-страница на WordPress со помош на ConveyThis.
.
Но, ако сте користеле друг CMS или сте ја изградиле вашата страница без помош на CMS, можете да ги проверите сите наши интеграции овде . Сите наши интеграции се создадени толку буквално, секој може да додаде повеќејазични способности на својата веб-локација - нема потреба од помош од развивач.

Повеќејазичен сајт направен лесно

Само следете го нашиот едноставен водич чекор-по-чекор за да го додадете ConveyThis на вашата CMS-страница за само неколку минути.

wp екран 3
Чекор 1

Направете сметка на ConveyThis.com и потврдете ја.

Чекор 2

Инсталирајте го приклучокот ConveyThis

wp екран 1
wp екран 2
Чекор 3

Конфигурирајте ги поставките за приклучокот

Чекор 4
 • Внесете го API-клучот што го добивте во полето API Key .
 • Изберете го оригиналниот јазик , т.е. јазикот (на пример, англиски) на кој се објавува содржината на вашата веб-локација користејќи го паѓачкото мени.
 • Поставете ги јазиците на дестинацијата , односно јазиците на кои сакате да ја преведете содржината на вашата веб-локација (на пример, португалски).
wp екран 4
Интеграции

Како да преведете веб-страница користејќи екстензии на веб-прелистувач

Ако не поседувате или не управувате страница, како посетител на веб-локација, навигацијата на веб-локација на странски јазик може да биде незгодно искуство. За среќа, повеќето модерни веб прелистувачи доаѓаат со вградени функции за превод. Во овој дел, ќе ве водиме низ едноставните чекори за да преведете веб-локација директно во популарните прелистувачи како Google Chrome, Firefox, Safari и Microsoft Edge. Преведете ја целата веб-страница со ConveyThis.

Превод на Google Chrome

Автоматски превод:

 1. Отворете ја веб-страницата на странски јазик.
 2. Појавниот прозорец на врвот ве прашува дали сакате да ја преведете страницата.
 3. Кликнете на „Преведи“ за да ја конвертирате веб-страницата во стандардниот јазик на вашиот прелистувач.

Рачен превод:

 1. Посетете ја веб-страницата на странски јазик.
 2. Десен-клик на страницата.
 3. Изберете „Преведи на [Вашиот јазик]“ од контекстното мени.

Прилагодување на поставките:

 • Променете го целниот јазик со кликнување на трите точки во близина на преведениот јазик на врвот.
 • Користете „Секогаш преведувај“ за идни автоматски преводи на одредени јазици.

Превод на Firefox со екстензија „На Google Translate“.

Инсталирање на наставката:

 1. Отворете Firefox и одете во „Додатоци“ од менито.
 2. Пребарувајте и инсталирајте „До Google Translate“.

Користење на наставката:

 • Означете текст на веб-страница, кликнете со десното копче и изберете „Преведи избор“.
 • Користете ја иконата Google Translate во лентата со алатки за преведување на цели страници.

Safari Translation на macOS Big Sur и подоцна

Овозможување превод:

 1. Отворете Safari и одете на веб-локација на странски јазик.
 2. Кликнете на иконата за преведување во лентата за адреси и изберете го вашиот јазик за превод.

Рачен превод:

 • Означете го текстот, кликнете со десното копче и изберете „Преведи“.

Преглед на преводи:

 • Користете ја лентата со алатки за превод за да ги префрлите јазиците или да се вратите на оригиналот.

Прилагодување на поставките:

 • Приспособете ги поставките за превод во Преференциите на Safari под Превод на страници.

Превод на Microsoft Edge

Автоматски превод:

 1. Отворете го Edge и одете на веб-страницата.
 2. Повик на врвот прашува за превод.
 3. Кликнете „Да“ за да се преведе на стандардниот јазик.

Рачен превод:

 • Десен-клик на страницата и изберете „Преведи“.

Промена на целниот јазик:

 • Користете го паѓачкото мени за јазик во лентата за превод за да ги менувате јазиците.

Приспособување на поставките за превод:

 • Приспособете ги поставките во лентата за превод под „Опции за превод“.

Секој прелистувач нуди уникатни начини за преведување на веб-локации, подобрувајќи ја пристапноста и разбирањето на различни јазици.

Преведување веб-страници на уреди со Android и iOS: Упатство за употреба

Навигацијата по веб-страници на странски јазици може да биде предизвик, но со мобилните прелистувачи како Google Chrome и Safari кои нудат функции за превод, сега е полесно. Подолу е упатство за тоа како да ги користите овие функции на уредите со Android и iOS.

Превод на Google Chrome на Андроид

 1. Отворете го Chrome: допрете ја апликацијата Chrome.
 2. Посетете ја веб-страницата: одете на веб-страница на странски јазик.
 3. Известување за превод: известување за превод треба да се појави на горниот дел од екранот.
 4. Изберете јазик: Изберете го саканиот јазик за превод.
 5. Променете го стандардниот јазик (опционално): a. Одете во „Поставки“. б. Најдете „Повеќе јазици“ и изберете го претпочитаниот јазик.
 6. Секогаш преведувај Опција: a. Вратете се на „Поставки“. б. Одлучете се за „Секогаш преведувај страници на [избран јазик]“.

Safari Translation на iOS

 1. Стартувајте Safari: Отворете го прелистувачот Safari.
 2. Одете до веб-страница: посетете веб-страница на друг јазик.
 3. Икона за превод: допрете ја иконата што изгледа како две „А“ или икона за превод во лентата за адреси.
 4. Изберете јазик за превод: изберете го јазикот за превод.
 5. Прикажи преведена страница: веб-страницата сега треба да биде на избраниот јазик.

Понекогаш Chrome може да не бара превод или можеби недостасува иконата Safari. Ова може да се должи на поставките на веб-локацијата или на компатибилноста на прелистувачот. Секогаш ажурирајте го вашиот прелистувач за целосен пристап до функциите и непречено функционирање.

Преземање на вашата веб-страница повеќејазична

Преведувањето на вашата веб-страница е стратешки потег, корисен и за растечките бизниси и за воспоставените светски брендови. За да ја направите вашата веб-страница повеќејазична, може да размислите за алатка за превод како ConveyThis. ConveyThis го поедноставува процесот на преведување, нудејќи можности за машински и човечки превод, обезбедувајќи точност и културна важност.

Ако се стремите кон глобално присуство и поинклузивна веб-локација погодна за корисниците, интегрирањето на преводот на веб-локациите во вашата стратегија е од витално значење. Изберете „ConveyThis“ план што ќе се усогласи со вашите потреби и тргнете го вашето патување до повеќејазична веб-локација.

ConveyThis.com нуди ефикасно и корисничко решение за превод на целата веб-локација на над 110 јазици, рационализирајќи го процесот на правење на вашата веб-страница глобално достапна. Со интегрирање на комбинација на напредни преведувачки услуги од Google, Bind, ConveyThis осигурува дека преводите не само што се брзи, туку и неверојатно точни. Оваа разноврсност во јазичните услуги му овозможува на ConveyThis да се прилагоди на различни јазични парови, обезбедувајќи оптимално преведувачко искуство без оглед на јазичната комбинација. Ова го прави идеална алатка за бизниси и поединци кои сакаат да го прошират своето онлајн присуство низ различни јазични и културни предели.

Леснотијата на користење на платформата е значајна предност. Со едноставен процес на поставување, корисниците можат брзо да го имплементираат ConveyThis на нивните веб-локации без да им треба големо техничко знаење. Откако ќе се инсталира, алатката автоматски ја преведува целата содржина на страницата, вклучувајќи менија за навигација, копчиња, па дури и алтернативни текстови на слики. Овој сеопфатен пристап осигурува дека секој аспект од веб-локацијата е прецизно преведен, одржувајќи ја функционалноста на страницата и корисничкото искуство на повеќе јазици. Дополнително, ConveyThis нуди флексибилност за рачно уредување на преводите, овозможувајќи им на корисниците фино да ја подесуваат содржината за да обезбедат културна релевантност и точност, со што го прави идеално решение за сопствениците на веб-локации кои имаат за цел меѓународен дофат и локализирана привлечност.

Интеграции

Повеќе ConveyThis интеграции

Не треба да го проучувате изворниот код на вашата веб-локација за да ја преведете на повеќе јазици . Заштедете време и истражете ги врските на нашата веб-локација и ослободете ја моќта на ConveyThis за вашиот бизнис за неколку секунди.

Интеграција на WordPress

Преземете го нашиот високо оценет додаток за превод на WordPress

Интеграција на Shopify

Зголемете ја продажбата на вашата онлајн продавница на Shopify со нашиот менувач на јазици за Shopify

BigCommerce интеграција

Претворете ја вашата продавница BigCommerce во повеќејазичен центар

Weebly интеграција

Преведете ја вашата веб-локација Weebly на повеќе јазици со врвен приклучок

Интеграција на SquareSpace

Преведете ја вашата веб-страница на SquareSpace на повеќе јазици со врвен приклучок

Парче од JavaScript

Ако вашиот CMS не е наведен, преземете го нашиот фрагмент од JavaScript

Најчесто поставувани прашања

Прочитајте ги најчестите прашања

Колкава е количината на зборови кои бараат превод?

„Преведени зборови“ се однесува на збирот на зборови што може да се преведат како дел од вашиот план на ConveyThis.

За да го одредите бројот на потребни преведени зборови, треба да го одредите вкупниот број на зборови на вашата веб-локација и бројот на јазиците на кои сакате да го преведете. Нашата алатка за броење зборови може да ви го обезбеди целосниот број на зборови на вашата веб-локација, помагајќи ни да предложиме план прилагоден на вашите потреби.

Можете и рачно да го пресметате бројот на зборови: на пример, ако сакате да преведете 20 страници на два различни јазици (надвор од вашиот оригинален јазик), вкупниот број на преведени зборови ќе биде производ на просечните зборови по страница, 20 и 2. Со просечни 500 зборови на страница, вкупниот број на преведени зборови би бил 20.000.

Што ќе се случи ако ја надминам доделената квота?

Доколку го надминете поставеното ограничување за користење, ќе ви испратиме известување преку е-пошта. Ако функцијата за автоматско надградба е вклучена, вашата сметка ќе биде беспрекорно надградена на следниот план во согласност со вашата употреба, обезбедувајќи непрекината услуга. Меѓутоа, ако автоматската надградба е оневозможена, услугата за преведување ќе запре додека не се надградите на повисок план или не ги отстраните вишокот преводи за да се усогласат со пропишаното ограничување на бројот на зборови во вашиот план.

Дали ми се наплатува целосниот износ кога напредувам во план од повисоко ниво?

Не, бидејќи веќе сте уплатиле за вашиот постоечки план, трошокот за надградба едноставно ќе биде разликата во цената помеѓу двата планови, пропорционална за преостанатото времетраење од вашиот тековен циклус на наплата.

Која е процедурата по завршувањето на мојот 7-дневен бесплатен пробен период?

Ако вашиот проект содржи помалку од 2500 зборови, можете да продолжите да го користите ConveyThis без трошоци, со еден преведувачки јазик и ограничена поддршка. Не се потребни дополнителни активности, бидејќи бесплатниот план автоматски ќе се имплементира по пробниот период. Ако вашиот проект надминува 2500 зборови, ConveyThis ќе престане да ја преведува вашата веб-страница и ќе треба да размислите за надградба на вашата сметка.

Каква поддршка давате?

Ние ги третираме сите наши клиенти како наши пријатели и одржуваме рејтинг за поддршка од 5 ѕвезди. Се стремиме да одговориме на секоја е-пошта навремено во текот на нормалното работно време: од 9 до 18 часот EST MF.

Кои се кредитите за вештачка интелигенција и како тие се поврзани со преводот со вештачка интелигенција на нашата страница?

Кредитите за вештачка интелигенција се карактеристика што ја обезбедуваме за да ја подобриме приспособливоста на преводите генерирани со вештачка интелигенција на вашата страница. Секој месец, одредена сума на кредити за вештачка интелигенција се додава на вашата сметка. Овие кредити ви овозможуваат да ги усовршите машинските преводи за посоодветно претставување на вашата страница. Еве како функционираат:

 1. Лекторирање и усовршување : Дури и ако не го зборувате течно целниот јазик, можете да ги користите вашите кредити за да ги приспособите преводите. На пример, ако одреден превод изгледа премногу долг за дизајнот на вашата страница, можете да го скратите додека го зачувате неговото оригинално значење. Слично на тоа, можете да го преформулирате преводот за подобра јасност или резонанца со вашата публика, без да ја изгубите неговата суштинска порака.

 2. Ресетирање преводи : Ако некогаш почувствувате потреба да се вратите на првичниот машински превод, можете да го направите тоа, враќајќи ја содржината во нејзината оригинална преведена форма.

Накратко, кредитите за вештачка интелигенција обезбедуваат дополнителен слој на флексибилност, осигурувајќи дека преводите на вашата веб-локација не само што ја пренесуваат вистинската порака, туку и беспрекорно се вклопуваат во вашиот дизајн и корисничко искуство.

Што значат месечни преведени прегледи на страници?

Месечни прегледи на преведени страници се вкупниот број на посетени страници на преведен јазик во текот на еден месец. Тоа се однесува само на вашата преведена верзија (не ги зема предвид посетите на вашиот оригинален јазик) и не вклучува посети на ботови на пребарувачот.

Може ли да користам ConveyThis на повеќе од една веб-локација?

Да, ако имате барем Про план, ја имате функцијата за повеќе страници. Тоа ви овозможува да управувате со неколку веб-локации одделно и дава пристап до едно лице по веб-локација.

Што е пренасочување на јазикот на посетителите?

Ова е карактеристика што овозможува да се вчита веќе преведена веб-страница на вашите странски посетители врз основа на поставките во нивниот прелистувач. Ако имате шпанска верзија и вашиот посетител доаѓа од Мексико, шпанската верзија ќе биде стандардно вчитана што ќе им олесни на вашите посетители да ја откријат вашата содржина и да ги завршат купувањата.

Дали цената го опфаќа данокот на додадена вредност (ДДВ)?

Сите наведени цени не вклучуваат данок на додадена вредност (ДДВ). За клиентите во ЕУ, ДДВ ќе се примени на вкупниот износ, освен ако не е доставен легитимен ДДВ број на ЕУ.

На што се однесува терминот „Мрежа за испорака на преводи“?

Мрежата за испорака на преводи или TDN, како што е обезбедена од ConveyThis, функционира како прокси за превод, создавајќи повеќејазични огледала на вашата оригинална веб-локација.

TDN технологијата на ConveyThis нуди решение базирано на облак за превод на веб-локации. Ја елиминира потребата за измени на вашата постоечка околина или инсталирање на дополнителен софтвер за локализација на веб-страниците. Може да имате повеќејазична верзија на вашата веб-страница оперативна за помалку од 5 минути.

Нашата услуга ја преведува вашата содржина и ги хостира преводите во нашата облак мрежа. Кога посетителите пристапуваат до вашата преведена страница, нивниот сообраќај преку нашата мрежа се насочува кон вашата оригинална веб-локација, ефикасно создавајќи повеќејазичен одраз на вашата страница.

Можете ли да ги преведете нашите трансакциски е-пошта?
Да, нашиот софтвер може да се справи со преводот на вашите е-пошта за трансакции. Проверете ја нашата документација за тоа како да ја имплементирате или е-пошта на нашата поддршка за помош.