Поддиректориуми наспроти поддомени: Повеќејазични совети за оптимизација со ConveyThis

Направете ја вашата веб-страница повеќејазична за 5 минути
Пренесете го ова демо
Пренесете го ова демо
Alexander A.

Alexander A.

Оптимизирање на повеќејазични веб-страници: Детален водич за поддиректориуми наспроти поддомени

Кога станува збор за сместување преводи за повеќејазична веб-локација, изборот помеѓу поддиректориуми и поддомени е важна одлука со импликации за оптимизација и корисничко искуство. Иако и двете опции звучат слично, тие имаат различни разлики во имплементацијата и влијанието. Овој сеопфатен водич има за цел да обезбеди детално испитување на поддиректориуми и поддомени за да ви помогне да направите информиран избор што ја оптимизира глобалната видливост на веб-локациите.

Водичот ќе истражува во техничките нијанси на секој пристап, истражувајќи ги нивните добрите, лошите страни и случаите за вообичаена употреба. Ќе опфати фактори како што се архитектурата на веб-страницата, организацијата на содржината, размислувањата за брендирање и влијанието врз перформансите на оптимизација. Со разгледување на овие аспекти, можете да ја усогласите структурата на вашата веб-страница со вашите повеќејазични цели за оптимизација и ефикасно да ја вклучите меѓународната публика.

Дали треба да се одлучите за поддиректориуми или поддомени зависи од различни фактори, вклучувајќи ја содржината на вашата веб-локација, целните јазици, потребите за приспособливост и маркетинг стратегиите. Со разбирање на импликациите на секој пристап, ќе бидете опремени да донесете информирана одлука која најдобро одговара на вашите специфични барања.

Прочитајте за стручни сознанија кои ќе ви помогнат да се движите низ сложеноста на оптимизацијата на повеќејазичните веб-локации и да се осигурате дека вашата меѓународна публика добива беспрекорно и оптимизирано корисничко искуство.

Што се поддиректориуми?

Поддиректориумите се папки со содржини или делови во главниот домен на веб-локација. Тие секогаш ја следат основната URL адреса во структурата:

example.com/shop example.com/support

Во овој пример, /shop и /support се поддиректориуми сместени под матичниот домен example.com.

Поддиректориумите служат за организирање на поврзани категории на содржини заедно под еден примарен домен. Сопствениците на веб-страниците обично ги користат за групирање одредени страници или делови кои логично се вклопуваат како дел од главната страница.

Вообичаените поддиректориуми на сајтовите со содржина вклучуваат папки како што се:

/блог /ресурси /помош

Веб-страниците за е-трговија, исто така, користат поддиректориуми за да ги категоризираат производите:

/кошули /панталони /чевли

Повеќето веб-локации користат поддиректориуми до одреден степен за основна содржина и структурирање на IA.

Клучна карактеристика на поддиректориумите е тоа што тие можат да бидат вгнездени неодредено време во сложени хиерархии. На пример:

пример.com/shop/t-shirts/crewnecks/longsleeve

Овде папките /t-shirts, /crewnecks и /longsleeve демонстрираат вгнездени поддиректориуми.

Додека неограниченото вгнездување обезбедува флексибилност, дрвјата на длабоките поддиректориуми може да резултираат со екстремно долги и потенцијално проблематични URL-адреси, кои ќе ги истражиме повеќе подоцна.

a8f11cd8 52ec 49bd b6d9 60c74deebc40
9fef9323 2486 4bca a9c5 c019aab2b0fe

Што се поддомени?

За разлика од поддиректориумите, поддомените имаат свое посебно име на домен пред основната URL адреса, следејќи го форматот:

support.example.com blog.example.com

Еве поддршка. и блог. се поддомени пред коренскиот домен пример.com.

Наместо да се организира содржина под еден домен како поддиректориуми, поддомените во суштина дејствуваат како посебни веб-локации поврзани со главната локација.

Некои вообичаени поддомени вклучуваат:

поддршка. блог. членови. работни места.

Бидејќи поддомените работат независно од главниот домен, тие се идеални за сместување на содржини кои се поврзани, но се разликуваат од основната веб-локација, како документација за помош или блог на компанија - оттука и популарноста на поддршката. и блог. поддомени.

За разлика од бесконечно вгнездените поддиректориуми, поддомените не можат да содржат свои вгнездени поддомени. Иако можете да имате example.com и support.example.com, не можете да имате support.help.example.com. Ова ограничување резултира со поддомени кои имаат многу порамна и поедноставна хиерархија на содржината во целина.

Клучни технички разлики помеѓу поддомени и поддиректориуми

Да ги повториме инхерентните архитектонски разлики:

 • Поддомените функционираат како самостојни веб-локации одвоени од главниот домен, додека поддиректориумите се дел од истата обединета веб-локација.
 • Поддомени не може да се вгнездуваат во други поддомени, но поддиректориумите може да се вгнездуваат неодредено време во длабоки хиерархии.
 • Поради ограничувањата за вгнездување, поддомените инхерентно имаат порамна, поедноставна хиерархија во целина во споредба со сложените стебла на поддиректориуми.
 • Авторитетот пренесен помеѓу поддиректориумите и главниот домен тече на двата начина, но авторитетот на поддоменот е целосно изолиран.

Овие основни технички различности предизвикуваат кога секоја структура најдобро се применува, што ќе го истражиме следно.

0c96bfbc 716b 4e05 b7d4 3203d238ee87

Кога да се користат поддиректориуми наспроти поддомени за содржина на веб-страница

Поддиректориумите и поддомените имаат различни имплементации кои се подобро прилагодени за конкретни случаи на употреба. Еве преглед на идеални сценарија за искористување на секој пристап:

 1. Поддиректориуми: Поддиректориумите работат добро кога сакате да ја задржите поврзаната содржина под истиот домен и да одржите кохезивно присуство на бренд. Тие обично се користат за организирање содржина што е тесно поврзана со целта или темата на главниот сајт. Некои идеални сценарија за поддиректориуми вклучуваат:

  • Организирање на различни категории или делови на содржина во рамките на веб-локација, како што се /блог, /производи или /услуги.
  • Создавање повеќејазични верзии на веб-локација, со поддиректориуми како /en, /es или /fr за англиски, шпански и француски содржина, соодветно.
  • Структурирање на содржина врз основа на различни локации или региони, како што се /us, /uk, или /eu за содржини специфични за Соединетите Американски Држави, Обединетото Кралство и Европската Унија.
 2. Поддомени: Поддомените се корисни кога сакате да креирате посебни веб-локации или посебни ентитети во ист домен. Тие нудат поголема флексибилност и автономија во однос на брендирањето и управувањето со содржината. Некои идеални сценарија за поддомени вклучуваат:

  • Создавање блог или дел за вести со свој посебен поддомен како blog.example.com.
  • Изградба на посебна онлајн продавница под поддомен како shop.example.com.
  • Поставување форум на заедницата користејќи поддомен како forum.example.com.
  • Создавање посебна мобилна верзија на веб-локацијата со поддомен како m.example.com.

Накратко, поддиректориумите се погодни за организирање поврзана содржина под еден домен, додека поддомените се подобри за креирање посебни ентитети или обезбедување на посебна функционалност во истиот домен. Изборот на вистинскиот пристап зависи од специфичните цели, структурата и барањата за брендирање на вашата веб-страница.

a7bbe45d 1319 476d acde 897210b8529f

Групирање на тесно поврзани содржини

Користењето поддиректориуми за организирање на делови од вашата веб-локација кои се тесно усогласени со целта на главниот сајт може да биде ефективна стратегија за зачувување на контекстуалните односи и одржување на поврзаната содржина организирана под еден домен.

Земете, на пример, локација за готвење што сака да ја структурира својата содржина на начин лесен за корисниците. Со користење на поддиректориуми како /recipes, /techniques и /how-to, страницата може да креира логички групирања на сродни содржини. Корисниците лесно ќе ги препознаат овие поддиректориуми како составен дел на целокупната страница и ќе ги разберат нивните специфични цели.

Поддиректориумот /recipes може да содржи збирка различни рецепти, овозможувајќи им на корисниците да пребаруваат и истражуваат различни кулинарски креации. Поддиректориумот /techniques може да содржи написи или видеа кои се фокусираат на техники за готвење, додека поддиректориумот /how-to може да обезбеди водичи и упатства чекор-по-чекор.

Со користење на поддиректориуми на овој начин, страницата за готвење одржува кохезивно корисничко искуство и им помага на посетителите да најдат релевантна содржина во одредени делови додека ја разбираат нејзината поврзаност со целта на пошироката страница.

Подобрување на организацијата на веб-страниците

Организирањето на содржината на веб-локацијата во добро структурирани поддиректориуми може значително да ја подобри навигацијата на страницата и да го олесни разбирањето на односите помеѓу различните делови. Со користење на вгнездени папки, може да се креираат логички групирања, што резултира со поинтуитивна информациска архитектура (IA).

На пример, разгледајте автомобилски сајт кој ја категоризира својата содржина во поддиректориуми како што се /makes, /models, /reviews и /dealerships. Оваа организација им овозможува на посетителите лесно да се движат низ страницата и да ги најдат конкретните информации што ги бараат. Корисниците заинтересирани за одредена автомобилска марка можат директно да пристапат до поддиректориумот /makes, каде што ќе најдат релевантни информации за различни производители. Оттаму, тие можат дополнително да истражуваат одредени модели на автомобили во поддиректориумот / models или да читаат прегледи во делот /reviews. Дополнително, поддиректориумот /dealerships овозможува лесен пристап до информации за дилерите и нивните локации.

Со смислено структурирање на поддиректориуми, сопствениците на веб-локации можат да создадат искуство погодно за корисниците што ја поедноставува навигацијата и им помага на посетителите брзо да ја најдат потребната содржина.

06ceae6a 815b 482d 9c41 a821085bb099
7dfbd06e ff14 46d0 b35d 21887aa67b84

Користете поддиректориуми за консолидирање на авторитетот

Кога станува збор за организирање преведена содржина за вашата веб-страница, користењето поддиректориуми може да биде корисен пристап. Со создавање на поддиректориуми за преведени содржини што ја прошируваат и поддржуваат вашата главна страница, дозволувате авторитетот да се меша, што доведува до колективни придобивки на различни јазици.

Организирањето преведена содржина во поддиректориуми, особено за категориите на производи, може да биде поволно од неколку причини. Прво, помага да се консолидираат и структурираат содржината на вашата веб-страница на кохерентен начин. Второ, овозможува комбинираниот авторитет на вашата главна страница и неговите преведени верзии да го подобрат рангирањето низ целиот свет. Ова значи дека се зголемува севкупната јачина на доменот, придобивка од сите јазични варијации.

Со користење на поддиректориуми за преведени содржини, можете да создадете кохезивно онлајн присуство кое се грижи за глобалната публика, истовремено максимизирајќи го потенцијалот за оптимизација на вашата веб-страница. Овој пристап им овозможува на корисниците беспрекорно да се движат помеѓу јазичните верзии, а истовремено ја подобрува видливоста на пребарувачот и корисничкото искуство.

Бидете внимателни со вгнездените поддиректориуми

Кога се организираат поддиректориуми, навистина е препорачливо да се минимизираат вгнездените нивоа за да се обезбеди подобро корисничко искуство. Имањето претерано длабоки URL-адреси може да биде фрустрирачко за корисниците, бидејќи го отежнува навигацијата и запомнувањето на одредени локации во рамките на веб-локацијата. Ако подпапките постојано се разгрануваат непотребно, вреди да се размисли за кондензирање на информациската архитектура (IA) и реорганизирање на содржината.

Со максимално израмнување на поддиректориумите, ја поедноставувате структурата и им олеснувате на корисниците да го најдат она што го бараат. Ова може да се постигне со групирање поврзана содржина заедно и избегнување на прекумерно гнездење. Јасната и интуитивна IA ја подобрува навигацијата на корисниците и го поттикнува ангажманот со веб-локацијата. Затоа, важно е да се постигне рамнотежа помеѓу логично организирање на содржината и избегнување на прекумерна сложеност во структурата на URL-то.

Дозволете ConveyThis да се справи со повеќејазично структурирање на URL

Наместо рачно да имплементирате поддиректориуми или поддомени, користете ги автоматизираните повеќејазични работни процеси на превод на ConveyThis.

ConveyThis создава оптимизирани структури за преведени сајтови. Фокусирајте се на содржината додека се справува со техничката архитектура.

Изборот помеѓу поддиректориуми наспроти поддомени во голема мера се сведува на вашата цел:

 • Ако сакате преводите да се мешаат со вашата главна страница за придобивки од консолидираниот авторитет, тогаш поддиректориумите се веројатно најдобрата структура. Сите јазици на еден домен дозволуваат метриката да влијае една на друга.
 • Ако треба да ги изолирате преводите на самостојни повеќејазични локации без разредување на авторитетот на главниот домен, тогаш имплементирањето на поддомени е веројатно идеалниот пристап. Тие работат независно за сегментација.

Правилно структурираните поддиректориуми и поддомени имаат валидни апликации за оптимизирање на повеќејазични веб-страници. Клучот е прво да ги идентификувате вашите цели, а потоа да дизајнирате архитектура која најдобро ги поддржува тие цели.

Наместо рачно да се справува со незгодните поставувања на поддомен и поддиректориум, ConveyThis целосно го автоматизира процесот како дел од неговите интелигентни повеќејазични работни процеси за преведување. Ви овозможува да изберете која било структура за време на поставувањето за оптимални текови на оптимизација.

80ad35f3 6bd5 47e9 b380 07a65b7001ec
04406245 9450 4510 97f8 ee63d3514b32

Заклучок

Овие сеопфатни алатки ја отстрануваат сложеноста од извршувањето на технички звук повеќејазично оптимизација. ConveyThis ви овозможува да се фокусирате чисто на оптимизирање на привлечната локализирана содржина додека се справува со останатото.

Извршувањето технички беспрекорно поставување на поддомен или поддиректориум е основа за повеќејазично оптимизација. ConveyThis обезбедува наједноставна патека до структурирање на локации за максимална видливост на пребарување преку границите. Дозволете ConveyThis да го отклучи глобалниот потенцијал на вашиот бренд.

Подготвени да започнете?

Преводот, многу повеќе од само познавање јазици, е сложен процес.

Со следење на нашите совети и користење на ConveyThis , вашите преведени страници ќе резонираат со вашата публика, чувствувајќи се како мајчин јазик на целниот јазик.

Иако бара труд, резултатот е награден. Ако преведувате веб-локација, ConveyThis може да ви заштеди часови со автоматско машинско преведување.

Пробајте го ConveyThis бесплатно 7 дена!

градиент 2