Преведете ги вашите известувања за е-пошта Shopify за подобар ангажман на клиентите

Преведете ги вашите известувања за е-пошта на Shopify за подобар ангажман на клиентите со ConveyThis, обезбедувајќи јасна комуникација со вашите глобални клиенти.
Пренесете го ова демо
Пренесете го ова демо
купуваат
Александар А.

Александар А.

Преведете ги вашите известувања за е-пошта Shopify за подобар ангажман на клиентите

Чекор-по-чекор водич за преведување на известувања по е-пошта на вашата веб-страница на Shopify

img пост 11

ConveyThis автоматски ја преведува целата содржина прикажана на вашата веб-локација. Меѓутоа, бидејќи е-пораките не се дел од вашата веб-локација, ConveyThis не ги преведува автоматски. Сепак, ConveyThis ви овозможува рачно да управувате со содржината на е-пошта врз основа на јазикот на нарачката. Со користење на течен код, можете да се справите со преводот на е-пошта. Имајте предвид дека иако овие упатства важат за известувањата за нарачки, тие не ги покриваат известувањата за создавање картичка за подарок

I. Известувања за нарачки и испорака:

1. Отворете уредувач на текст и залепете го дадениот фрагмент од течен код.

Во зависност од јазиците поддржани на вашата веб-локација, ќе треба соодветно да го измените кодот. Треба да ги прилагодите јазичните шифри во изјавите „кога“.

На пример, да разгледаме сценарио каде што ConveyThis се справува со англискиот јазик како оригинален јазик и францускиот и шпанскиот како целни јазици за превод. Целокупната структура на течноста би била како што следува:

				
					{% case attributes.lang %} {% when 'fr' %} EMAIL НА ФРАНЦУСКИ ТУКА {% when 'es' %} EMAIL НА ШПАНСКИ ТУКА {% else %} Е-пошта на Оригиналниот ЈАЗИК ТУКА {% endcase %}
				
			

Кодот наведен погоре е само пример. Погрижете се да ги внесете јазиците управувани во апликацијата ConveyThis што сакате да ги вклучите за превод на е-пошта.

Еве уште еден пример за превод на е-пошта конкретно на германски:

				
					{% case attributes.lang %} {% when 'de' %} EMAIL IN DEUTSCH HIER {% else %} EMAIL НА ОРИГИНАЛНИОТ ЈАЗИК ТУКА {% endcase %}
				
			
Со имплементирање на кодот, доколку нарачката е направена на германски, клиентот ќе ја добие содржината помеѓу линиите на кодот кои започнуваат со „кога „de“ и „друго“. Од друга страна, ако клиентот направи нарачка на јазик различен од германскиот, тој ќе ја добие содржината помеѓу линиите за код „else“ и „endcase“. Ова обезбедува соодветна содржина на е-пошта специфична за јазикот за различни сценарија за нарачки.
				
					{% case attributes.lang %} {% when 'fr' %} ФРАНЦУСКИ ТЕКСТ {% кога 'es' %} ШПАНСКИ ТЕКСТ {% кога 'pt' %} ПОРТУГАСКИ ТЕКСТ {% else %} АНГЛИСКИ ТЕКСТ {% крајна буква %}
				
			

2. Пристапете до вашата административна област на Shopify и одете до Поставки > Известувања. Лоцирајте го конкретното известување по е-пошта што сакате да го преведете.

На пример, да ја разгледаме е-поштата „Потврда на нарачката“ што треба да се преведе.
img пост 05

3. Копирајте ја содржината на телото на е-поштата

img пост 06

4. Вратете се во вашиот уредувач на текст и заменете го текстот на заштитното место

Во овој пример, бидејќи оригиналниот јазик е англискиот, треба да го замените текстот на заштитното место „Е-пошта на Оригиналниот ЈАЗИК ТУКА“ со кодот што сте го копирале.
img пост 07

5. Следно, заменете го 'EMAIL EN FRANÇAIS ICI' со истиот код и изменете ги речениците со нивните соодветни преводи.

На пример, кога преведувате на француски, изменете ја реченицата „Ви благодариме за купувањето!“ до 'Merci pour votre achat !' Запомнете да ги менувате само речениците и избегнувајте да преведувате течен код помеѓу {% %} или {{ }}.

Во овој случај, лоцирајте ја е-поштата „Потврда на нарачката“ во вашата административна област на Shopify и залепете ја преведената содржина од уредувачот на текст во овој специфичен дел за е-пошта.

img пост 08

6. Копирајте ја целата содржина од уредувачот на текст и залепете ја во соодветниот дел за известувања во вашата административна област на Shopify.

Во овој случај, изменетата е-пошта е „Потврда на нарачката“:

img пост 09

7. Следете ги истите чекори за преведување на насловот на е-поштата.

Можете да го примените истиот процес за да го преведете предметот на е-поштата. Копирајте го и залепете го кодот во уредувач на текст, а потоа заменете ги полињата со преведената верзија на темата. Еве еден пример за да се илустрира процесот:

				
					{% case attributes.lang %} {% when 'fr' %} Commande {{name}} потврди {% when 'es' %} Order {{name}} потврди {% when 'pt' %} Order {{name }} потврдено {% else %} Нарачката {{name}} е потврдена {% endcase %}
				
			

Потоа, залепете го преведениот предмет од уредувачот на текст во полето „Тем на е-пошта“ во вашата административна област на Shopify.

img пост 10

II. Известувања за клиентите:

За да управувате со е-пораките на клиентите, можете да вклучите јазична ознака во информациите за клиентите во вашата административна област на Shopify. Ознаката lang ќе се додаде врз основа на јазикот што го користи посетителот за време на регистрацијата на веб-страницата.

За да ја овозможите оваа функција, треба да ја додадете линијата „customer_tag: true“ во кодот ConveyThis во датотеката „conveythis_switcher.liquid“. Можете да пристапите до оваа датотека со одење до вашиот администратор на Shopify > Онлајн продавница > Теми > Дејства > Уреди код.

				
					<script type="rocketlazyloadscript" data-minify="1" src="https://www.conveythis.com/wp-content/cache/min/1/conveythis.min.js?ver=1712683918" defer></script>

<script type="rocketlazyloadscript" id="has-script-tags"> 
  ConveyThis.initialize({ 
    api_key: "YOUR_KEY", 
    customer_tag: true 
  }); 
</script>
				
			
Откако ќе се додаде ознаката за јазик во кодот, можете да продолжите да креирате известувања за клиентите според истата шема спомената претходно во ова упатство. Сепак, за овој дел, ќе треба да го користите следниов код:
				
					{% додели јазик = клиент.ознаки | приклучи се: '' | разделување: '#ct' %} {% јазик на случајот[1] %} {% when 'en' %} Англиска потврда на сметката {% else %} Потврда за оригинална сметка на клиент {% крајна големина %}
				
			
Ги цениме вашите повратни информации! Ако имате какви било коментари или предлози во врска со овој напис, слободно споделете ги со нас. Вашите повратни информации ни се важни и ни помагаат да ја подобриме нашата содржина.

Подготвени да започнете?

Пробајте го ConveyThis со нашиот 7-дневен пробен период

Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени*