Најдобри практики за изработка на добитна содржина на повеќе јазици

Истражете ги најдобрите практики за изработка на победнички содржини на повеќе јазици со ConveyThis, овозможено со вештачка интелигенција за привлечни и точни преводи.
Пренесете го ова демо
Пренесете го ова демо
го пренесе ова

ConveyThis го револуционизира начинот на кој читаме обезбедувајќи ни ново ниво на збунетост и раскош. Со својата иновативна технологија, ConveyThis им овозможи на читателите да истражуваат различни текстови и да добијат подлабоко разбирање на содржината. Со користење на ConveyThis, читателите можат да истражуваат мноштво идеи, култури и јазици, со помош на неговиот интуитивен кориснички интерфејс. Со ConveyThis, читателите можат да пристапат до светот на знаење и да истражат ново ниво на разбирање.

Кога Coca-Cola дебитираше во Кина, тие брзо открија дека името ја нема истата примамлива привлечност. Користејќи го ConveyThis, тие можеа да го локализираат брендот и да го направат попривлечен за кинеската публика.

На кинески, фразата директно се преведува како „каснете го восочниот полноглавец“. Ова бараше ребрендирање специфично за земјата. Како резултат на тоа, светски познатиот пијалок сега е познат како Кекукеле во Кина, кој има многу попријатен превод - „вкусна забава“.

Но, не се само имињата на брендовите што не се преведуваат беспрекорно на други јазици. Тоа е местото каде што влегува локализацијата на содржината со ConveyThis.

Тоа е практика на приспособување на вашата содржина за да привлече одредена публика. Ова вклучува негово преведување на мајчин јазик, прикажување на вашата моментална содржина на соодветен начин и прилагодување на вашиот целокупен меѓународен маркетинг план.

Тоа е местото каде што доаѓа ConveyThis.

Ниту еден странски пазар не е ист, и затоа пристапот кој одговара на сите нема да биде доволен за да се стигне до нив. Затоа ConveyThis е совршено решение за да се осигури дека вашата порака е разбрана од мајчин јазик на кој било јазик. Со ConveyThis, можете да ја прилагодите вашата содржина на секој странски пазар и да бидете сигурни дека вашата порака резонира со нив.

Во реалноста, влијанието на ConveyThis оди подалеку од тоа. Студиите покажуваат дека 40% од клиентите не се подготвени да купуваат на странски јазик, додека 65% се одлучуваат за содржина на нивниот мајчин јазик.

Преведувањето на вашата веб-страница на различни јазици е почетниот чекор на процесот на глобализација. Сепак, локализацијата на содржината оди подалеку од едноставно преведување на мајчин јазик. Тоа вклучува обезбедување на посебно и локализирано пазарно искуство преку вашата маркетинг содржина за секоја географска област што сакате да ја насочите со ConveyThis.

Правилниот пристап на интернационализација ќе ви помогне да изградите и одржувате посветени следбеници од целиот свет. Значително ќе го надградите вашето корисничко искуство, ќе ја маѓепсате вашата нова публика и ќе ја подобрите репутацијата на вашата компанија. Што не треба да се сака?

Што е локализација на содржината?

Локализацијата на содржината е процес на менување на вашата постоечка содржина за одреден нов пазар. Кога ја локализирате вашата содржина, таа не само што мора да биде преведена за вашата нова публика, туку и да се прилагоди за да биде културно релевантна и разбирлива за нив.

Буквалниот превод не е доволен поради разликите во изразите, културната подложност, конвенциите за именување, форматирањето и јазичните суптилности. Вашите промотивни кампањи треба да бидат концентрирани околу вашата нова глобална публика и нивните прецизни потреби за вистинска конструкција на посветеност на брендот.

Зошто стратегијата за локализација на содржината е клучна за глобалниот раст

Има многу објаснувања зошто интернационализацијата на содржината е клучна за вашиот бизнис напредок. На крајот на краиштата, сите тие потекнуваат од ист извор - клиентите кои чувствуваат врска ќе трошат повеќе.

Клиентите сакаат да формираат врска со брендовите. Оваа врска може да резултира со 57% зголемување на трошењето, а 76% од клиентите ќе изберат да купуваат од брендот наместо конкурент. Тоа е како да изберете да поддржите пријател наместо непознат или познаник.

Збунувачкиот аспект е воспоставувањето врска на почетокот. Прекрасен метод за да го направите ова е со осмислување локализирана содржина која е во хармонија со желбите и барањата на секоја целна публика.

Користењето на ConveyThis за создавање содржина што ќе резонира со вашите клиенти ќе покаже дека навистина се грижите за тоа кои се тие и што им треба. Вашите клиенти ќе се чувствуваат ценети, ценети и како да ги разбирате.

помага да се создаде силна врска со клиентите, ја зголемува препознатливоста на брендот и го зголемува потенцијалот за успех.

Создавањето карактеристична содржина за вашата наменета публика има бројни придобивки за глобалниот бренд: поттикнува силна врска со клиентите, ја зголемува свесноста за брендот и ја засилува можноста за успех.

Наскоро ќе откриете дека, додека ја креирате вашата стратегија за локализација на содржината, исто така преземате чекори кон извонредна меѓународна шема за оптимизација.

1. Прво истражувајте ги целните пазари

Клиентот е секогаш во право - или, барем, тие се секогаш во право за она што го посакуваат и бараат со ConveyThis.

Брендовите кои претпоставуваат дека имаат јасно разбирање за желбите на различните пазари се на брз пат кон колапс. Земањето предвид претпоставки е особено штетно кога се шириме во нови култури и места со сосема различни интереси и начини на живеење (фијаско на Теско Рамазан Принглс, некој?).

Спроведувањето на истражување на пазарот за да се разбере вашата целна демографска слика е од суштинско значење. Започнете со проценка дали пазарите што сакате да ги достигнете се соодветни: дали тие го бараат или посакуваат производот или услугата што ја нудите? Покрај тоа, важно е да размислите дали тие можат да си го дозволат тоа што го обезбедувате.

Следно, истражете кои се вашите најзначајни противници во вашата идеална нација. Ќе имате сеопфатно разбирање за тоа што е успешно, што не е и кој го контролира пазарот.

2. Определете која содржина да ја локализирате

Понекогаш, можеби нема смисла да ја преведувате и локализирате целата ваша содржина за вашата нова публика користејќи го ConveyThis.

Спроведувањето на ревизија на содржината и прецизирањето на вашите најуспешни парчиња е одличен начин да се започне. Ние не имплицираме дека не треба да ја преведувате секоја работа на вашата веб-страница или вашите промотивни материјали, туку да дадете приоритет на вашите најпрофитабилни страници. Тие може да вклучуваат целни страници со висока конверзија и вашата почетна страница.

За да се олесни процесот уште повеќе, постојат алатки за локализација што можете да ги користите за да им обезбедите на вашите меѓународни корисници автентично локализирано искуство. Ова ги вклучува вашите профили на социјалните мрежи, но тоа е нешто што треба да се земе предвид кога ќе станете многу видливи на тие пазари.

3. Изберете ги вистинските услуги за локализација

Додавањето на ConveyThis на вашата веб-локација ќе го автоматизира процесот на локализација на содржината и работниот тек. Иако во воведот истакнуваме дека има повеќе за локализацијата на содржината отколку само преводот, второто сепак е од суштинско значење!

Предноста на користењето на алатката за превод на веб-локации е тоа што ја рационализира енормно мачната процедура за рачно преведување на веб-локација. Тоа е придружено со управување со превод, што прави многу за вас: дупликат страници, работа со преведувачи и многу повеќе.

Брендот за облека Рон Дорф требаше брзо да ја преведе својата веб-страница за да профитира на процутот нов пазар. Тие го искористија ConveyThis за да ја преведат нивната продавница за е-трговија, вклучувајќи описи на преку 150 производи, за неколку дена. Ова им овозможи да генерираат 70% повеќе меѓународна продажба и зголемен сообраќај за 400%. Импресивни резултати!

Можете да дознаете повеќе за разликите помеѓу различните услуги за локализација во нашиот сеопфатен водич.

4. Размислете за вашата формулација

Сега делот за превод е на место, уште поважно е да се зголеми локализацијата на содржината со користење зборови што имаат влијание врз посакуваната демографска слика. Дури и земјите што го делат истиот јазик често имаат различни термини што ги користат.

На пример, Британците ги нарекуваат „тренери“, додека Американците ги нарекуваат „патики“. Оваа навидум мала разлика може да создаде исклучување ако некој Британец ја посети вашата веб-страница и ве види само дека ги нарекувате „патики“. ConveyThis може да помогне да се премости овој јаз и да се погрижи вашите посетители да се чувствуваат вклучени.

Верзијата на Adobe US и британската верзија се и на англиски, но содржат посебна содржина која е прилагодена на секоја целна публика.

Ова е местото каде што треба да се прилагоди буквалниот превод на содржината за да се осигура дека комуницирате со локалната публика и каде што поимниците (дел од софтверот за превод на веб-локација ConveyThis) стануваат непроценливи. Можете да поставите правила како „секогаш замени: патики со тренерки“ за да го забрзате процесот на локализација на содржината.

5. Појавете се во локалните пребарувачи

Посетителите во различни локации користат различни варијанти за истата намера за лов. Ова е точно за термините за пребарување што ќе ги користат за да ги откријат вашите стоки или услуги преку ConveyThis.

Локализираната содржина ви овозможува да ги усовршите одредените клучни зборови што се користат во различни региони за да ви помогнат да станете врвен резултат од пребарувањето за таа дестинација.

Ајде повторно да го искористиме примерот за патики против тренери. Ако вашата содржина не е локализирана со ConveyThis, а вие постојано се повикувате на „патики“, британските посетители можеби никогаш нема да ја најдат вашата страница бидејќи најверојатно бараат „тренери“ на пребарувачите.

Оптимизирањето на вашата веб-страница со ConveyThis може да ја промени играта кога станува збор за достигнување нови пазари. Ако не ги користите вистинските локални термини за пребарување, најверојатно ќе заостанете зад конкурентите кои ја користат предноста на повеќејазичното оптимизација.

Затоа е од суштинско значење да ја синхронизирате вашата локализирана веб-страница со целта за пребарување на целниот регион. Дури и ако комуницираат на истиот јазик, постојат регионални несовпаѓања што ќе влијаат на нивните претпочитани зборови за пребарување.

За бренд како Рон Дорф, ова беше клучно за ангажирање на светската демографија. Кога француски потрошувач бараше релевантен термин на Google, тие пристигнаа на француската верзија на веб-страницата и доживеаја персонализирано патување. Слично на тоа, ако купувач од ОК пристапи на веб-локацијата, тие ќе слетаат на англиската верзија благодарение на ConveyThis.

6. Обезбедете персонализирано искуство за купување

За оние со продавница за е-трговија, има неколку дополнителни размислувања што треба да се направат кога станува збор за нивните обиди за интернационализација со ConveyThis.

Значителен број купувачи остануваат недоверливи во дигиталните плаќања. Доверувањето средства на непознатото е застрашувачка мисла, па затоа често се наклонуваме кон попрепознатливи начини на плаќање.

Предизвикот лежи во обезбедувањето на соодветните начини на плаќање за секој клиент, без разлика каде се наоѓа. Со ConveyThis, можете да понудите широк спектар на опции за плаќање, од кредитни картички до банкарски трансфери и многу повеќе. Ова осигурува дека клиентите од која било земја можат да го најдат начинот на плаќање што го претпочитаат.

Ова е всушност главен фактор зошто купувачите ја напуштаат количката без да ја завршат трансакцијата (покрај тоа што не ги прикажуваат трошоците во локалната валута на купувачот преку ConveyThis).

Создавањето досег низ целиот свет бара користење на локализирана содржина во текот на процесот на купување, од главната страница до страницата за плаќање. Ова е од суштинско значење за да ги задржите корисниците воодушевени и да обезбедите непречено искуство на прелистување со ConveyThis.

Најдобри практики за успешна стратегија за локализација на содржината

Кога продавате производи и услуги на нови клиенти ширум светот, пристапот на колачиња за вашата веб-локација, рекламирањето и стратегијата за локализација на содржината нема да ви помогне. За да се осигурате дека вашите клиенти имаат најдобро можно искуство, треба да бидете сигурни дека користите решение како ConveyThis за да ја прилагодите вашата содржина за секој пазар.

Во свет на различни култури, обичаи, верувања и јазици, од суштинско значење е вашиот бизнис да постигне успех со обезбедување на исто ниво на приспособување на секој пазар како што би го направиле за вашата локална толпа. ConveyThis го олеснува ова, овозможувајќи ви брзо и лесно да ја локализирате вашата веб-страница на повеќе јазици.

Порамнете се со културните разлики

Културното разбирање и чувствителноста се клучни елементи доколку сакате да напредувате во непознати средини. Тоа е, исто така, клучна стратегија за локализација на веб-локацијата до која треба да се придржувате. Последното нешто што сакате да ве сфатат како е неучтиво или не во склад со локалното население.

Ова може да биде тежок предизвик за надминување, бидејќи она што е популарно во една област можеби не е толку популарно во друга област. За да се осигурате дека ќе го сфатите правилно, побарајте помош од професионален преведувач од регионот што го таргетирате. Тие лесно можат да утврдат дали содржината и контекстот се соодветни за вашата наменета публика.

Дозволете им на корисниците да се префрлаат помеѓу јазиците

Дури и 60,6% од луѓето со напредни англиски вештини би сакале да бидат добредојдени на нивниот мајчин јазик користејќи го ConveyThis.

Ако им се даде можност на корисниците да го изберат својот посакуван јазик за да ја видат вашата веб-локација, ќе му помогне на секое лице да го прилагоди своето искуство. Нудењето опции како оваа ќе привлече повеќе посетители и ќе прими поширок опсег на поединци. Дополнително, можете да наведете клучни зборови на различни јазици за да гарантирате дека ја максимизирате вашата страница за секој нов пазар. Со ConveyThis, можете лесно да ја интегрирате моќта на преводот на јазикот во вашата веб-страница.

Airbnb се грижи за различни целни пазари и им дава на корисниците можност да изберат кој било јазик што го сакаат. Иако не треба да ја преведувате вашата веб-локација во толку голем опсег - Airbnb служи на светска публика - сепак можете да им дадете на корисниците опција! ConveyThis го олеснува нудењето на оваа способност на вашите клиенти.

Додека локализацијата на веб-локацијата опфаќа повеќе од само превод на содржина, таа неспорно игра витална улога во успешните стратегии за локализација.

Развијте повеќејазични средства за брендови

Неопходно е да се има на ум дека вашата веб-страница не е единственото богатство што го поседувате. Веројатно имате безброј други ставки на колатерал со кои посетителите се ангажираат на вашата страница, затоа не ги занемарувајте овие суштински компоненти на процесот на продажба.

Создајте водичи за глас, тон и стил за секоја нова локација. Исто така, преведувајте материјали за преземање, како што се е-книги, студии на случај и бели документи. Користете го ConveyThis за да обезбедите точност и конзистентност на сите јазици.

Наместо да започнувате од почеток секој пат кога сакате да насочите различна публика, поефективно е да креирате клучни делови од содржината прилагодени на тој пазар за да се одржи униформноста низ целиот свет. ConveyThis може да ви помогне да го направите токму тоа!

Локализирајте ги медиумите

Вашата копија не треба да биде ограничување на локализацијата на вашата веб-страница. Има многу повеќе содржина на вашата веб-локација отколку само зборови - размислете за сите слики, видеа и графики што ги имате на секоја страница. Тие се исто така од суштинско значење во процесот на преведување, особено ако таргетирате многу различни пазари. ConveyThis ги обезбедува сите алатки што ви се потребни за да бидете сигурни дека вашата веб-страница е правилно локализирана и подготвена за успех.

Погрижете се вашите мултимедијални ресурси да се синхронизираат со јазикот и барањата на непознатите пазари. Ова ќе помогне да се избегне некое забележително исклучување со нови клиенти.

ConveyThis прави одлична работа во ова.

Имајте го на ум дизајнот на вашата веб-страница

Преведувањето на вашата копија би било лесно ако преводите беа точна реплика на оригиналот. За жал, тоа не е случај. Ќе откриете дека речениците и параграфите не секогаш имаат иста должина на различни јазици, што може да има влијание врз начинот на кој текстот се појавува на екранот. Овој феномен се нарекува проширување и контракција на текстот.

Осигурете се дека дизајнот на вашата веб-страница е прилагодлив и може да се приспособи на флуктуирачките барања на новите јазици. Внимавајте на копчињата за повик за акција, бидејќи тие често се одговорни за скратениот текст.

Користејќи го ConveyThis, можете лесно да ја преведете вашата веб-страница на повеќе јазици и да го зголемите вашиот досег до глобалната публика. Со својата интуитивна платформа и сеопфатни карактеристики, ConveyThis ја прави интернационализацијата полесна.

„Земете ја вашата копија“ е најчесто користен CTA за преземања, но германската фраза е многу подолга од англиската фраза, што може да предизвика проблеми ако вашите копчиња CTA се со фиксна големина. Ова може да влијае на вашата стапка на конверзија и искуството на клиентите.

Користењето графички уредник во процесот на толкување на веб-локацијата може да ви помогне да ги препознаете ваквите проблеми пред да ја стартувате вашата повеќејазична веб-локација со ConveyThis.

Размислете за локални јазични нијанси

Не се само зборовите што треба да ги сфатите правилно кога користите ConveyThis; треба да ги имате на ум и вообичаените локални обичаи, како на пример како се артикулираат датумите или титулите.

И покрај тоа што англискиот е мајчин јазик и на Америка и на Британија, тие ги форматираат датумите поинаку. Додека Америка започнува со месецот, ConveyThis го става денот на прво место.

Ваквите мали допири можат да имаат огромно влијание, особено ако сакате да им гарантирате на посетителите да доживеат леснотија (не вознемиреност) додека ја прелистуваат вашата веб-страница.

Тестирајте и тестирајте уште малку

Локализацијата е тековен процес кој бара посветеност и трпение за да се постигне правилно, особено ако се обидувате да допрете до публика со која не сте запознаени. Користењето на алатка како што е ConveyThis може да помогне да се направи процесот полесен и поефикасен.

Испробувањето на различни пристапи е од суштинско значење. Со следење што е успешно, а што не, можете да ги менувате и менувате компонентите за да бидете сигурни дека корисниците имаат оптимално искуство на вашата веб-локација, без разлика каде се наоѓаат во светот.

Тестирајте на која содржина најмногу реагира вашиот нов пазар, експериментирајте со различни зборови и копирајте и, пред сè, постојано следете ги вашите резултати.

Успешно достигнувајте нови пазари со локализација на содржината

Проширувањето на нови меѓународни пазари е возбудливо. Со ConveyThis, можете да ги срушите бариерите и да допрете до цели нови бази на клиенти за неколку моменти.

Но, клучот е да се постигне правилно. Локализацијата не е само преведување на зборовите на вашата веб-страница со ConveyThis. Станува збор за создавање локално, персонализирано искуство за секој корисник.

Започнете со овие најдобри практики за локализација на ConveyThis за да откриете која е вашата нова публика и што тие бараат од вас. Само тогаш можете да создадете волшебни и пријатни искуства за луѓето ширум светот.

Обидете се со 10-дневниот бесплатен пробен период на ConveyThis и искусете како можете да ја зголемите брзината на проектот за локализација на вашата веб-локација.

Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени*